Elstartolt a OneWeb-9

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

Magyar idő szerint ma éjjel 00:13-kor elstartolt a 9. OneWeb küldetés (a 8. operatív) 34 újabb távközlési műholddal a fedélzetén egy Szojuz-2.1b rakétával a Bajkonur Űrközpontból. OneWeb-küldetések esetében a megszokott módon az indítást a francia Arianespace nevében a Roszkoszmosz hajtotta végre. A mostani 34-el együtt összesen már 248 műholddal rendelkezik alacsony Föld körüli pályáján az angol-indiai tulajdonban lévő OneWeb, ami globális internetszolgáltatást kínál majd az ügyfeleknek. A tervek szerint ehhez 648 műholdra lesz szükségük (600 nyújt lefedettséget, 48 pedig tartalék). A második fázisban a OneWeb összesen 6372 műhold felbocsátását tervezi.

A OneWeb-9 startja

Fotó: Roszkoszmosz

Az indításra eredetileg augusztus 19-én került volna sor, akkor azonban a földi kiszolgálórendszer (GSE) egyik meghibásodott szelepe miatt leállították a visszaszámlálást pár másodperccel a start előtt. A második indítási kísérletre augusztus 20-án került volna sor, ekkor azonban a megrendelő kérésére halasztották a startot.

A sikeres emelkedés után a Fregatt felső fokozat állította kb. 450 km magas Föld körüli pályára a műholdakat, amik összesen 3 óra 45 perc alatt sikeresen le is váltak a fokozatról. A műholdak a saját „Hall-effektus” típusú ionhajtóműveikkel emelik majd a pályájukat a végleges, 1200 km magasságig az elkövetkező hetekben.

A következő OneWeb indításokra a jelenlegi tervek szerint már szeptemberben sor kerül: szeptember 9-én (OneWeb-10) és szeptember 18-án (OneWeb-11), és mindkét misszió Bajkonurból indul.

Dark mode powered by Night Eye