Elstartolt a OneWeb-9

Kapcsolódó

A nap képe #1131 – CRS-28 Dragon

A CRS-28 misszió Cargo Dragonja megközelíti a Nemzetközi Űrállomást,...

A CRS-28 küldetés egy hekkelhető műholdat is szállított

A pár napja induló, és megérkező CRS-28 Cargo Dragon...

Ma délután kezdetét veszi az idei hetedik űrséta

Stephen Bowen és Woody Hoburg ma délután, magyar idő...

Rövid hir: Idén másodjára repült a kínai Kuajcsou-1A rakéta

A legutóbbi március 22-i indítása után újra egy Kuajcsou-1A...

A nap képe #1130 – Phoenix leszállóegység

A NASA Phoenix leszállóegységének ezen képe több mint 500...

Magyar idő szerint ma éjjel 00:13-kor elstartolt a 9. OneWeb küldetés (a 8. operatív) 34 újabb távközlési műholddal a fedélzetén egy Szojuz-2.1b rakétával a Bajkonur Űrközpontból. OneWeb-küldetések esetében a megszokott módon az indítást a francia Arianespace nevében a Roszkoszmosz hajtotta végre. A mostani 34-el együtt összesen már 248 műholddal rendelkezik alacsony Föld körüli pályáján az angol-indiai tulajdonban lévő OneWeb, ami globális internetszolgáltatást kínál majd az ügyfeleknek. A tervek szerint ehhez 648 műholdra lesz szükségük (600 nyújt lefedettséget, 48 pedig tartalék). A második fázisban a OneWeb összesen 6372 műhold felbocsátását tervezi.

A OneWeb-9 startja

Fotó: Roszkoszmosz

Az indításra eredetileg augusztus 19-én került volna sor, akkor azonban a földi kiszolgálórendszer (GSE) egyik meghibásodott szelepe miatt leállították a visszaszámlálást pár másodperccel a start előtt. A második indítási kísérletre augusztus 20-án került volna sor, ekkor azonban a megrendelő kérésére halasztották a startot.

A sikeres emelkedés után a Fregatt felső fokozat állította kb. 450 km magas Föld körüli pályára a műholdakat, amik összesen 3 óra 45 perc alatt sikeresen le is váltak a fokozatról. A műholdak a saját „Hall-effektus” típusú ionhajtóműveikkel emelik majd a pályájukat a végleges, 1200 km magasságig az elkövetkező hetekben.

A következő OneWeb indításokra a jelenlegi tervek szerint már szeptemberben sor kerül: szeptember 9-én (OneWeb-10) és szeptember 18-án (OneWeb-11), és mindkét misszió Bajkonurból indul.

Dark mode powered by Night Eye