Elstartolt a Transporter-4

Kapcsolódó

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

Magyar idő szerint 18:24-kor elstartolt a SpaceX idei 12. küldetése, a kisműholdakat szállító Transporter-4. Az indításra a floridai SLC-40-es indítóállásáról került sor, a B1061 jelű első fokozattal, aminek ez volt a 7. sikeres küldetése. A booster ezúttal is probléma nélkül szállt le a tengeren várakozó „Just Read The Instructions” drónhajóra, 532 km-re délre a floridai partoktól.

A start pillanata

A dedikált költségmegosztó küldetésen ezúttal 40 kisműhold kapott helyet, amiket napszinkron pályára helyezett a Falcon-9 második fokozata. A megrendelőkről és a hasznos terhekről bővebben a küldetésprofilunkban olvashattok.

A SpaceX a mostani misszióval kezdte meg a 6 küldetésből álló mozgalmas áprilisi menetrendjét. A következő Falcon-9 az Axiom-1 (Ax-1) privát űrhajósokból álló személyzetét viszi a Crew Dragon Endeavour űrhajóval, jelenlegi állás szerint április 6-án. Ezután egy titkos katonai küldetés, az NROL-85 startol majd a nyugati parton lévő Vandenberg Űrhaderőbázisról, április 20-án pedig újabb emberes küldetés, a Crew-4 indul a Nemzetközi Űrállomásra. A hónap végén még egy újabb Starlink-misszióra (Starlink 4-14) és a Nilesat-301 műhold felbocsátásra kerül sor.

Újabb sikeres landolás

Dark mode powered by Night Eye