Elstartolt a Transporter-4

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

Magyar idő szerint 18:24-kor elstartolt a SpaceX idei 12. küldetése, a kisműholdakat szállító Transporter-4. Az indításra a floridai SLC-40-es indítóállásáról került sor, a B1061 jelű első fokozattal, aminek ez volt a 7. sikeres küldetése. A booster ezúttal is probléma nélkül szállt le a tengeren várakozó „Just Read The Instructions” drónhajóra, 532 km-re délre a floridai partoktól.

A start pillanata

A dedikált költségmegosztó küldetésen ezúttal 40 kisműhold kapott helyet, amiket napszinkron pályára helyezett a Falcon-9 második fokozata. A megrendelőkről és a hasznos terhekről bővebben a küldetésprofilunkban olvashattok.

A SpaceX a mostani misszióval kezdte meg a 6 küldetésből álló mozgalmas áprilisi menetrendjét. A következő Falcon-9 az Axiom-1 (Ax-1) privát űrhajósokból álló személyzetét viszi a Crew Dragon Endeavour űrhajóval, jelenlegi állás szerint április 6-án. Ezután egy titkos katonai küldetés, az NROL-85 startol majd a nyugati parton lévő Vandenberg Űrhaderőbázisról, április 20-án pedig újabb emberes küldetés, a Crew-4 indul a Nemzetközi Űrállomásra. A hónap végén még egy újabb Starlink-misszióra (Starlink 4-14) és a Nilesat-301 műhold felbocsátásra kerül sor.

Újabb sikeres landolás

Dark mode powered by Night Eye