Elstartolt az Astra Rocket 3.1, azonban sajnos nem jutott messzire

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Magyar idő szerint ma hajnalban 5:19-kor végre elstartolt az Astra Space űripari vállalat Rocket 3.1 nevű rakétája a Kodiak Indítókomplexum “B” jelű indítóállásáról, Alaszkából (a küldetés részleteiről itt olvashattok). A jármű rendben elhagyta az indítóállást és elkezdte az emelkedést, ám nem sokkal később leállt mind az öt hajtómű, majd ezt követően a rakéta mintegy 40 mp-es zuhanás után a földbe csapódva felrobbant.

Az emelkedés, majd a rakéta végét jelentő becsapódás az alábbi amatőr felvétel jól látható. A rakéta egy ideig növeli a magasságot, majd egyszer csak “eltűnik” a felhők között…

Egyelőre semmilyen hivatalos információ nem érkezett a cégtől, hiszen időbe telik, amíg megvizsgálnak minden adatot és körülményt. Scott Manley természetesen rögtön felvázolt néhány lehetséges opciót a hiba okaként: mivel az öt hajtómű egyszerre állt le, így elképzelhető, hogy megszűnt az üzemanyag – és/vagy oxidálószer-ellátás, az energiaellátásért felelős rendszerben fellépő hiba miatt megszűnt az üzemanyagpumpák működése. Másik lehetséges oka a balesetnek szerinte, hogy a vészhelyzeti megszakítórendszer lépett működésbe, amikor nem megfelelő emelkedési pályát érzékeltek a műszerek a hajtóművek fúvókáinak helytelen állásszöge miatt. De mindaddig, amíg az Astra nem ad ki hivatalos közleményt, ezek csak találgatások maradnak.
Chris Kemp, a cég alapítója és elnök-vezérigazgatója azonban már meg is erősítette, hogy biztosak benne, feltárják a hiba okát, és a Rocket 3.2 is készen áll már az indításra. Többek között Elon Musk is sajnálatát fejezte ki a sikertelen startot követően, de biztatta a céget, saját kezdeti nehézségeiket felidézve, amikor a Falcon 1 csak a 4., utolsó indítás alkalmával érte el az orbitális pályát.

Az Astra egy feltörekvő, fiatal amerikai cég, mely a a DARPA „Launch Challenge“ nevű versenyének keretén belül egy kis tömegű hasznos teher Föld körüli pályára juttatására alkalmas rakétát szeretne kifejleszteni. A versenyben mindössze már csak két cég vetélkedik, de az Astra mellett a Firefly Aerospace Firefly Alpha rakétája sem érte el egyelőre az első célt, azaz az orbitális pályára állást. Így a verseny tovább folytatódik, de reméljük, hamarosan ezek a kis cégek is sikerre viszik projektjüket. Ebben a cikkben pedig további információkat olvashattok a rakétákról és a versenyről is.

Kép
A Rocket 3.1 indítása
Fotó: Astra
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye