Elszenvedte első kudarcát a Galactic Energy Ceres-1 rakétája

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Két nappal a Rocket Lab sikertelen indítása után újabb rakéta esett áldozatául egy orbitális indításnak.

A Galactic Energy kínai magánvállalat 10. küldetésére került ma sor, Ceres-1 nevű hordozórakétájuk 6:59-kor indult el a Csiücsüan Űrközpontból az Autumn Sonata (Őszi szonáta) elnevezésű misszió keretében. A négy fokozatból álló jármű a Csilin-1 Kaofen-04B jelzésű távérzékelő műholdat szállította, aminek pályára állításával a Changguang Satellite Technology (CGST) nevű vállalat bízta meg az eddig 100%-os sikerességi rátával rendelkező céget. Sajnos, ez a mutató ma leromlott, ugyanis a rakétának eddig ismeretlen okokból nem sikerült pályára állítani a hasznos terhet. A Galactic Energy csak hat órával az indítást követően számolt be a kudarcról a WeChat nevű platformon, és sajnálatát fejezte ki az elvesztett műhold miatt. 

A Ceres-1 tehát először szenvedett balesetet, és ezzel megszakadt a 2020. november 7-e óta tartó sikersorozata. Az egyelőre bizonytalan, hogy mennyire veti vissza a kudarc a céget, a korábbi tervek alapján idén még egy hordozó indult volna, de ez könnyen lehet, hogy 2024-re csúszik. A Galactic Energy üde színfoltja nem csak a kínai, de az egész világ űriparának, hiszen különleges teljesítményt mondhattak magukénak eddig, a Ceres-1 ugyanis azon kevés rakéta közé tartozott, mely nem csak az első, de eddigi összes indítását hibátlanul teljesítette.

A kis teherbírású hordozó mellett viszont a háttérben egy nagyobb és erősebb jármű, a Pallas-1 fejlesztése is zajlik. Az újrahasználható, két fokozatú hordozó 5000 kg hasznos teherkapacitással fog rendelkezni alacsony Föld körüli pályára, míg 700 km-es napszinkron pályára 3000 kg terhet lesz képes állítani. Az első, még nem újrahasználandó módban induló Pallas-1 2024 harmadik negyedévében indulhat.

Egy korábbi Ceres-1 indítás. Fotó: Ourspace
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye