Emléktáblát helyeztek el a Juice űrszondán

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Avatási ünnepségre került sor az Airbus székhelyén, melynek keretén belül elhelyeztek egy emléktáblát az ESA Juice űrszondáján, amellyel Galileo Galilei olasz csillagász előtt kívántak tisztelegni. Ő volt az, aki 1610 januárjában elsőként pillantotta meg távcsővel a Jupitert és négy legnagyobb holdját. Megfigyelése, miszerint a holdak éjszakáról éjszakára változtatják helyzetüket, megdöntötte azt a sokáig uralkodó elképzelést, hogy minden a Föld körül forog.

Az űreszközzel kapcsolatos tesztek nemrégiben fejeződtek be, így elindulhat a franciaországi Toulouse-ból az indítás helyszínére, hogy ott várja az áprilisban tervezett startját. Az említett emléktáblát a végső előkészületek részeként helyezték fel a Juice-ra, melyet január 20-án lepleztek le az említett városban. A táblán Galileo Galilei első Jupiter- és holdmegfigyeléseinek képei láthatók a Sidereus Nuncius egy példányából, mely egyike annak az első 550 példánynak, amelyet 1610-ben Velencében nyomtattak, és amit az Astronomical and Copernican Museum könyvtárában őriznek. A felrögzített emléktáblát egy darab többrétegű szigetelőanyagra (MLI – multi-layered insulation) nyomtatták, amelyet gyakran alkalmaznak olyan űreszközökön, mint például a Juice. A tábla ennek következtében olvad bele a „környezetébe”.

Forrás: ESA

Az elmúlt hetekben három fontos mérföldkő került lezárásra az űrszondával kapcsolatban. Decemberben elvégezték az utolsó termikus vákuumtesztet, amely annak megerősítéséhez szükséges, hogy a Juice készen áll az űrben uralkodó hőmérsékleti viszonyokra. A múlt héten egy utolsó „rendszerhitelesítési teszt” alkalmával szimulálták a start utáni első tevékenységeket a repülési szoftver végleges verziójával együtt. Végül a január 18-i legkritikusabb esemény, a minősítési és átvételi felülvizsgálat következett, mely megerősítette, hogy készen állnak az indítás előkészületeinek folytatására. A Juice mint említettük, a tervek szerint idén áprilisban fog elindulni csillagközi útjára egy Ariane-5 hordozórakéta rakterében.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye