Emléktáblát helyeztek el a Juice űrszondán

Kapcsolódó

Rocket Lab | The Beat Goes On küldetésprofil

Újabb BlackSky műholdak indulhatnak az űrbe a Rocket Lab...

Egy mostani kutatás új magyarázatot adhat az Europa jégtakarójának eltérő mozgási sebességére

A kutatók egy új modell segítségével igyekeznek magyarázatot találni...

A nap képe #1051 – Josh Cassada szálláshelyén

Josh Cassada a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található szálláshelyén. Cassada...

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

Avatási ünnepségre került sor az Airbus székhelyén, melynek keretén belül elhelyeztek egy emléktáblát az ESA Juice űrszondáján, amellyel Galileo Galilei olasz csillagász előtt kívántak tisztelegni. Ő volt az, aki 1610 januárjában elsőként pillantotta meg távcsővel a Jupitert és négy legnagyobb holdját. Megfigyelése, miszerint a holdak éjszakáról éjszakára változtatják helyzetüket, megdöntötte azt a sokáig uralkodó elképzelést, hogy minden a Föld körül forog.

Az űreszközzel kapcsolatos tesztek nemrégiben fejeződtek be, így elindulhat a franciaországi Toulouse-ból az indítás helyszínére, hogy ott várja az áprilisban tervezett startját. Az említett emléktáblát a végső előkészületek részeként helyezték fel a Juice-ra, melyet január 20-án lepleztek le az említett városban. A táblán Galileo Galilei első Jupiter- és holdmegfigyeléseinek képei láthatók a Sidereus Nuncius egy példányából, mely egyike annak az első 550 példánynak, amelyet 1610-ben Velencében nyomtattak, és amit az Astronomical and Copernican Museum könyvtárában őriznek. A felrögzített emléktáblát egy darab többrétegű szigetelőanyagra (MLI – multi-layered insulation) nyomtatták, amelyet gyakran alkalmaznak olyan űreszközökön, mint például a Juice. A tábla ennek következtében olvad bele a „környezetébe”.

Forrás: ESA

Az elmúlt hetekben három fontos mérföldkő került lezárásra az űrszondával kapcsolatban. Decemberben elvégezték az utolsó termikus vákuumtesztet, amely annak megerősítéséhez szükséges, hogy a Juice készen áll az űrben uralkodó hőmérsékleti viszonyokra. A múlt héten egy utolsó „rendszerhitelesítési teszt” alkalmával szimulálták a start utáni első tevékenységeket a repülési szoftver végleges verziójával együtt. Végül a január 18-i legkritikusabb esemény, a minősítési és átvételi felülvizsgálat következett, mely megerősítette, hogy készen állnak az indítás előkészületeinek folytatására. A Juice mint említettük, a tervek szerint idén áprilisban fog elindulni csillagközi útjára egy Ariane-5 hordozórakéta rakterében.

Dark mode powered by Night Eye