Érdekes alakú sziklák a Marson

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Az égitestek tanulmányozása során az ember alkotta űreszközök időről időre készítenek felvételeket érdekes formájú alakzatokról, felszínformákról. Ezekhez az emberi fantázia több-kevesebb képzelőerő segítségével különböző megszokott képeket társít. Erősen hunyorogva szemlélve ezeket a felvételeket felfedezhettünk már például boldog arcot, vagy épp egy maci fejét is a Vörös Bolygón. A legnevezetesebb talán a Viking-1 űrszonda által készített kép, mely egy olyan képződményről készült, ami kísértetiesen hasonlít egy emberi arcra.

2023. június 22-én a Mars felszínén tevékenykedő Perseverance rover örökített meg egy olyan sziklát, ami szintén megmozgathatja fantáziánkat – attól függően ki mennyire éhes.

Fánk alakú szikla a Jezero-kráterben. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/LANL/CNES/IRAP

Ezt a fánk (de lehetne akár úszógumi is) alakú sziklát a marsjáró SuperCam műszerének részét képező Remote Microscopic Imager (RMI) segítségével készítette, mintegy 100 méter távolságból a Jezero-kráterben, a küldetés 832. marsi napján (sol).

A furcsa alakú sziklák nem ritkák sem a Földön, sem a Marson. Ezek az érdekes alakzatok a felszínt formáló erők gyakran évszázados, vagy évezredes munkájával jönnek létre.

Ez a fánk alakú szikla úgy alakulhatott ki, hogy egy (vagy több) kisebb és puhább  kőzet a középpontja közelében erodált (elkopott, széttöredezett). Ez egy üreget hagyott maga után, amelyet később a szél megnövelt.

Ez a kép ugyanezt a fánk alakú sziklát mutatja tágabb kontextusban, amikor a rover Mastcam-Z műszere először észlelte, körülbelül 400 méterről, 2023. április 15-én, a küldetés 765. marsi napján (sol). – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/LANL/CNES/IRAP

Annak ellenére, hogy a bolygó légköre ritka, mégis jelentősnek mondható a szél általi erózió. Több száz éven át tartó koptató munkája a felkavart apró szemű porral igazán különleges, furcsa formákat alakít ki, melyet sem a csapadék, sem a fagy okozta aprózódás nem koptatja tovább a Vörös Bolygón.

Egy másik üreges szikla a Marson, melyet szintén a Perseverance marsjáró észlelt 2023. június 26-án, a küldetés 836. marsi napján (sol) a Mastcam-Z műszerrel. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye