Érdekes tudományos kísérletek és karbantartás a Nemzetközi űrállomáson

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén a szerdai nap sem telt unalmasan, hiszen a tudományos kísérletek, valamint a karbantartási feladatok mindennapi teendőket adnak a személyzet számára.

A NASA szerdai beszámolója alapján, Akihiko Hoshide a JAXA, és Thomas Pesquet az ESA űrhajósa együtt vettek részt abban a tanulmányban, ami azt vizsgálja, hogy az űrhajósok miként érzékelik az időt mikrogravitációban, ez ugyanis hatással lehet a fizikai és kognitív képességekre. Utóbbihoz soroljuk pl.: érzékelés, észlelés, figyelem, gondolkodás.

A közös munka azonban itt nem ért véget. Thomas Pesquet, Mark Vande Hei és Shane Kimbrough tovább folytatta az InSPACE-4 fizikai tanulmányt. A kísérletben kiváló minőségű fehérjekristályok mikrogravitációban való előállítását vizsgálják a gyógyszer- és biotechnológiai ipar számára.

Akihiko Hoshide a Colombus modul belsejében VR szemüveget viselve. Forrás:NASA

A földi gravitáció hiánya nagy hatással van testünkre. A csontritkulás, valamint az izomtömegünk elvesztése komoly figyelmet érdemel. Az űrhajósok ennek kompenzálása érdekében napi 2 órát edzéssel töltenek, azonban a mindennapos gyakorlatok egyhangúvá válhatnak, ez pedig a motiváció elvesztéséhez vezet. Az „Immersive Exercise” elnevezésű projekt célja, hogy megtörje ezt a monotóniát VR (Virtual Reality) eszközökkel. Pesquet kerékpározás közben végig viselt egy VR headset-et. Ez a technológia az edzés során növeli a személyzet elégedettségét, örömét, valamint motivációját.

Az edzés mellett több fontos tevékenység is szerepel az emberi űrrepülés hatékonyságának fenntartásában. Ide tartozik az űrkertészet is. Megan McArthur és Shane Kimbrough tovább dolgoztak a „Plant Water Management” tanulmányon. Röviden összefoglalva ez a vizsgálat bemutatja a hidroponika (talaj nélküli növénytermesztési módszer) mikrogravitációs működését.

A páros továbbá olyan hardware szintű beállításokat is megvizsgált, amik a Föld öntözőrendszereinek hatékonyságát is javíthatják.

A karbantartási munkákat Hoshide és Pesquet végezte. Előbbi a JAXA által üzemeltetett ELF-be (Electrostatic Levitation Furnace) patronokat helyezett. Ez egy olyan anyagtudományi eszköz, mely megolvasztja a nagyon magas olvadáspontú anyagokat. A mikrogravitáció hatásait kihasználva pedig az olvadt anyag könnyen levitálható, így nem szükséges semmiféle tartály használata. A tartály nélküli feldolgozás előnye, hogy nincs, ami beszennyezze az adott anyagot, ezáltal pontosabb adatokat kaphatunk róla és vizsgálhatjuk annak viselkedését olvadt állapotában, amit a Földön nehéz lenne megtenni.

További haszna, hogy túlhűtött állapotot biztosíthat, ez lehetővé teszi különböző kristályszerkezetek, fázisok kialakulását, amelyekből új anyag hozható létre.

Pesquet feladata az ESA által épített MELFI (Minus Eighty Laboratory Freezer) jégtégláinak karbantartása volt. A MELFI egy tárolóegység, ami rendkívül hideg hőmérsékleten tárolja a kísérleti mintákat a küldetés során.

Tim Kopra és Scott Kelly az ELF előtt lebegnek. Forrás: NASA

ELF-be helyezett mintapatron. Forrás: NASA

Minta lebegtetése az ELF-ben. Forrás: JAXA

Thomas Pesquet és a MELFI. Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye