Érkeznek a harmadik generációs Meteosat műholdak

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

A Meteosat műholdak első és második generációjának sikere után hamarosan a Meteosat harmadik generációja (MTG) veszi át a gyeplőt, hogy a következő két évtizedre biztosítsa az időjárás-előrejelzéshez szükséges adatok folyamatosságát geostacionárius pályáról. – jelentette be cikkében az ESA.

Mivel a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá és egyben súlyosabbá válnak, a gyors és pontos előrejelzések még inkább felértékelődtek. Az ESA és az Eumetsat kooperációja keményen dolgozik annak biztosításán, hogy a következő évtizedekben folyamatosan érkezzenek időjárási adatok az űrből, és ezek az adatok a jelenleginél gyorsabbak és pontosabbak legyenek.

Második generációs Meteosat műhold (MSG) felvétele a Földről. 2019. február 10. Forrás: Eumetsat/ESA

Az új, harmadik generációs időjárási műhold a képalkotó képességek jelentős javulását, a valós idejű villámképalkotó képességet, és teljesen új infravörös szondázó képességet kínál. Ezek összessége a heves viharok kialakulásának korai észlelését biztosítja.

Az MTG-misszió kétféle műholdból fog állni, amik a következőek: négy darab MTG-Imager (MTG-I), és két darab MTG-Sounder (MTG-S). Az MTG-I1 indítását 2022 év végére tervezik, amit egy Ariane-5 hordozórakéta fog pályára állítani. További tervezett indítások a közeljövőben: MTG-S1 – 2024 eleje, MTG-I2 – 2025.

Tavaly novemberben a műholdat a Thales Alenia Space franciaországi létesítményében behelyezték egy vákuumkamrába. A kezdeti ellenőrző teszteket követően egy öt hetes, kíméletlen próbatételnek vetették alá, melynek során vákuumkörülmények között olyan szélsőséges hőmérsékleteknek volt kitéve, mint amilyenekkel az űrben fog szembesülni. A műhold ezeket a teszteket kiválóan teljesítette, minden üzemmódja hibátlanul működött. Ezután kezdődhetett meg az előkészítési fázis a mechanikai tesztek sorozatára, amelyek mostanra szintén befejeződtek.

Forrás: Eumetsat

Forrás: Eumetsat

Még egy sor vizsgálat van hátra, ami az ún. „fit and release” (illeszkedés és kioldás) ellenőrzését foglalja magába, csak ezután következhetnek az akusztikai tesztelések, a finomhangolás és a teljesítménytesztek. Mindezek várhatóan április végén valósulhatnak meg. A műhold ettől kezdve készen áll a végső működési ellenőrzésekre, ami a különböző rendszerteszteket jelenti. A tervek szerint a Francia Guyanába történő átszállításra október elején kerülhet sor.

Az ESA felel az MTG szatellitek kivitelezéséért, valamint a hardverek beszerzéséért, míg az Eumetsat az űreszköz üzemeltetéséért, ami a teljes élettartamára értendő. Az MTG műholdak a jelenlegi Meteosat második generációs (MSG) rendszerét hivatottak felváltani.

Dark mode powered by Night Eye