Érkeznek az SLS Block-1B mobil indítótornyának első elemei a Kennedy Űrközpontba

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A megnövelt méretű és teherbírású hordozórakéta az Artemis-4 küldetéstől kezdve kerülne bevetésre.

Megkezdődött azon új kiszolgálótorony első részeinek szállítása a Kennedy Űrközpontba, ami majd a NASA SLS-1B verziójú, nagyobb hordozórakétáját fogja kiszolgálni az Artemis-4-től kezdve. Arról már korábban tudni lehetett, hogy a megnövelt méretű kiszolgáló szerkezet építése több éves csúszásban van és jelentős költségkeret-növekedést is szenvedett a projekt, most viszont végre némi jó hír érkezett erről. A Bechtel, mint a Mobile Launcher-2 (röviden ML-2) fő kivitelezője megerősítette, hogy pár részegység már az összeszerelésre várakozik a KSC-ben. A cég még 2019-ben nyerte el a NASA megbízatását, eredeti áron 383 millió dolláros költséggel az építés 2023 márciusi befejezésére.
Azóta viszont komoly csúszásokat szenvedett el a projekt, és az amerikai űrhivatal főfelügyelője egy tavaly júniusi audit során már 1,5 milliárd (!!) dolláros végösszeget és 2027 végi befejezést fogalmazott meg. Csakúgy mint korábban többször, ez a projekt is költség alapú szerződtetéssel jött létre, ami már sokszor okozott álmatlan éjszakákat a NASA vezetőségének, ennek köszönhető ez az óriási költségnövekedés és csúszás is. 

Az elmúlt fél évben azonban előrelépés történt a Bechtel részéről, amit az űrhivatal is elismer és méltányol, de a kérdés attól még ott lebeg a fejük felett, hogy mi történt (vagy inkább mi nem történt) az elmúlt években.
Az Artemis-4 során már az SLS Block-1B verziót alkalmazza a NASA, ami a jelenlegi rakéta megnövelt változata, és több lehetőséget kínál a nagyobb teherkapacitása miatt is, ami például a Lunar Gateway űrállomás, illetve a Hold felszínén kialakítandó Holdbázis üzemeltetéséhez is elengedhetetlen lesz. Amíg azonban nincs meg az új indítótorony, aligha kerül sor erre a misszióra… 

Forrás: Bechtel
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye