Érkeznek az SLS Block-1B mobil indítótornyának első elemei a Kennedy Űrközpontba

Kapcsolódó

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

A megnövelt méretű és teherbírású hordozórakéta az Artemis-4 küldetéstől kezdve kerülne bevetésre.

Megkezdődött azon új kiszolgálótorony első részeinek szállítása a Kennedy Űrközpontba, ami majd a NASA SLS-1B verziójú, nagyobb hordozórakétáját fogja kiszolgálni az Artemis-4-től kezdve. Arról már korábban tudni lehetett, hogy a megnövelt méretű kiszolgáló szerkezet építése több éves csúszásban van és jelentős költségkeret-növekedést is szenvedett a projekt, most viszont végre némi jó hír érkezett erről. A Bechtel, mint a Mobile Launcher-2 (röviden ML-2) fő kivitelezője megerősítette, hogy pár részegység már az összeszerelésre várakozik a KSC-ben. A cég még 2019-ben nyerte el a NASA megbízatását, eredeti áron 383 millió dolláros költséggel az építés 2023 márciusi befejezésére.
Azóta viszont komoly csúszásokat szenvedett el a projekt, és az amerikai űrhivatal főfelügyelője egy tavaly júniusi audit során már 1,5 milliárd (!!) dolláros végösszeget és 2027 végi befejezést fogalmazott meg. Csakúgy mint korábban többször, ez a projekt is költség alapú szerződtetéssel jött létre, ami már sokszor okozott álmatlan éjszakákat a NASA vezetőségének, ennek köszönhető ez az óriási költségnövekedés és csúszás is. 

Az elmúlt fél évben azonban előrelépés történt a Bechtel részéről, amit az űrhivatal is elismer és méltányol, de a kérdés attól még ott lebeg a fejük felett, hogy mi történt (vagy inkább mi nem történt) az elmúlt években.
Az Artemis-4 során már az SLS Block-1B verziót alkalmazza a NASA, ami a jelenlegi rakéta megnövelt változata, és több lehetőséget kínál a nagyobb teherkapacitása miatt is, ami például a Lunar Gateway űrállomás, illetve a Hold felszínén kialakítandó Holdbázis üzemeltetéséhez is elengedhetetlen lesz. Amíg azonban nincs meg az új indítótorony, aligha kerül sor erre a misszióra… 

Forrás: Bechtel
Dark mode powered by Night Eye