Érkeznek az SLS Block-1B mobil indítótornyának első elemei a Kennedy Űrközpontba

Kapcsolódó

Befejeződött a Luna-25 balesetének kivizsgálása

A kivizsgálás eredményei alapján a balesetet a fedélzeti vezérlőrendszer...

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kiosztotta az első űrszeméttel kapcsolatos büntetést

A Federal Communications Commission, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Saturn-V és SLS

Bal oldalt látható az Apollo-4 misszió 110 méter magas...

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A megnövelt méretű és teherbírású hordozórakéta az Artemis-4 küldetéstől kezdve kerülne bevetésre.

Megkezdődött azon új kiszolgálótorony első részeinek szállítása a Kennedy Űrközpontba, ami majd a NASA SLS-1B verziójú, nagyobb hordozórakétáját fogja kiszolgálni az Artemis-4-től kezdve. Arról már korábban tudni lehetett, hogy a megnövelt méretű kiszolgáló szerkezet építése több éves csúszásban van és jelentős költségkeret-növekedést is szenvedett a projekt, most viszont végre némi jó hír érkezett erről. A Bechtel, mint a Mobile Launcher-2 (röviden ML-2) fő kivitelezője megerősítette, hogy pár részegység már az összeszerelésre várakozik a KSC-ben. A cég még 2019-ben nyerte el a NASA megbízatását, eredeti áron 383 millió dolláros költséggel az építés 2023 márciusi befejezésére.
Azóta viszont komoly csúszásokat szenvedett el a projekt, és az amerikai űrhivatal főfelügyelője egy tavaly júniusi audit során már 1,5 milliárd (!!) dolláros végösszeget és 2027 végi befejezést fogalmazott meg. Csakúgy mint korábban többször, ez a projekt is költség alapú szerződtetéssel jött létre, ami már sokszor okozott álmatlan éjszakákat a NASA vezetőségének, ennek köszönhető ez az óriási költségnövekedés és csúszás is. 

Az elmúlt fél évben azonban előrelépés történt a Bechtel részéről, amit az űrhivatal is elismer és méltányol, de a kérdés attól még ott lebeg a fejük felett, hogy mi történt (vagy inkább mi nem történt) az elmúlt években.
Az Artemis-4 során már az SLS Block-1B verziót alkalmazza a NASA, ami a jelenlegi rakéta megnövelt változata, és több lehetőséget kínál a nagyobb teherkapacitása miatt is, ami például a Lunar Gateway űrállomás, illetve a Hold felszínén kialakítandó Holdbázis üzemeltetéséhez is elengedhetetlen lesz. Amíg azonban nincs meg az új indítótorony, aligha kerül sor erre a misszióra… 

Forrás: Bechtel
Dark mode powered by Night Eye