Erőteljes folyórendszer tölthette fel vízzel a Jezero-krátert

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A Perseverance marsjáró által készített új felvételeken egy olyan egykori folyóra utaló jelek láthatók, amely mélyebb és gyorsabb mozgású volt, mint amire a tudósok korábban számítottak. A most feltárt bizonyítékok alapján a folyó egy olyan vízfolyás-hálózat része volt, amely a Jezero-kráterbe ömlött, arra a területre, amit a rover a több mint két évvel ezelőtti leszállás óta vizsgál.

Az ehhez hasonló vizes környezetek vizsgálata és megértése segíthet a tudósoknak abban, hogy a marsi kőzetben megőrződött potenciális ősi mikrobiális élet jelei után kutassanak.

A Perseverance jelenleg egy 250 méter magas kiemelkedésen a legyező alakú deltatorkolat üledékes kőzeteit vizsgálja. A torkolatban felhalmozódott üledék olyan ívelt rétegeket tartalmaz, amelyek áramló vízre utalnak. A tudósok többek között arra a kérdésre keresik a választ, hogy a víz viszonylag sekély patakokban folyt-e – ami közelebb áll ahhoz, amire a NASA Curiosity roverje a Gale-kráterben talált bizonyítékot – vagy egy erőteljesebb folyórendszerben.

A Perseverance Mastcam-Z műszere által rögzített több száz felvételből összeillesztett két új kép, és az azokon látható bizonyítékok arra utalnak, hogy a Jezero-krátert egykor egy erőteljesebb folyórendszer töltötte fel vízzel.

A durva, nagyobb méretű üledékszemcsék és kavicsok nagy energiájú folyóra utalnak, amely sok törmeléket szállít. Minél erőteljesebb a vízáramlás, annál könnyebben mozgat nagyobb anyagdarabokat.

A tudósok úgy vélik, hogy a képen látható kőzetsávokat egy gyors folyású, mély folyó alkothatta. A NASA Perseverance Marsjárója 2023. február 28. és március 9. között (a küldetés 721. és 729. marsi napján-sol) a „Skrinkle Haven” nevű helyen rögzítette ezt a 203 képből álló mozaikot Mastcam-Z kamerájával. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Évekkel ezelőtt a tudósok a Jezero-kráterben egy sor ívelt kőzetréteget vettek észre, amelyet „görbületi egységnek” neveztek el. Ezeket a rétegeket korábban az űrből is megfigyelték, de a Perseverance-nek köszönhetően most lehetőség nyílt a közelebbi vizsgálatra.

Az egységen belüli egyik helyet, ami a „Skrinkle Haven” névre hallgat a Mastcam-Z egyik új mozaikja örökítette meg. A tudósok biztosak benne, hogy az itt található ívelt rétegeket erőteljesen áramló víz alakította ki. Azt azonban még nem tudni, hogy az áramló víz milyen típusú volt: olyan, mint a Mississippi, vagy mint a nebraskai Platte folyó. Előbbi egy kanyargós, meanderező, míg utóbbi egy fonatos folyó. A Fonatos folyó üledékének szemcséi durvábbak, medercsatornái több irányban vándorolnak, és kis üledékszigeteket, homokpadokat képeznek. Ezzel szemben a meanderező folyók üledékeinek szemcsenagysága kisebb, medercsatornái egy irányban vándorolnak.

A felszínről nézve az ívelt rétegek sorokba rendezve, hullámzóan helyezkednek el. Ezek egy folyó partjának maradványai lehetnek, amelyek az idők során eltolódtak. Egy másik teória szerint a folyóban kialakult homokpadok maradványai. A rétegek a múltban valószínűleg sokkal magasabbak voltak. A tudósok azt feltételezik, hogy miután ezek az üledékhalmok sziklává váltak, az évszázadok során a szél a magával sodort homok segítségével a mai méretükre csiszolta őket.

A NASA Perseverance marsjárója egy „Pinestand” becenévre hallgató, elszigetelt kiemelkedést örökített meg. A tudósok úgy vélik, hogy az itt egymásra halmozott üledékrétegeket egy mély, gyorsan mozgó folyó alakíthatta ki. A kialakulásukkal kapcsolatos bizonytalanság azonban továbbra is fennáll, mert a rétegek a Föld geológiai szabványai szerint rendkívül magasak. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

A Perseverance által rögzített második mozaik egy különálló kiemelkedést mutat, amely a görbületi egység része, és körülbelül 450 méterre van a Skrinkle Haven-től. A „Pinestand” egy elszigetelt domb, amely felfelé ívelő üledékes rétegeket hordoz, némelyikük akár 20 méter  magas is lehet. A tudósok úgy vélik, hogy ezeket a magas rétegeket egy hatalmas folyó is kialakíthatta, bár más magyarázatokat is vizsgálnak. A vízfolyás általi kialakulásuk ellen szól, hogy ezek a rétegek a földi folyókhoz képest szokatlanul magasak. Ugyanakkor az ilyen jellegű domborzati formák létrejöttének legáltalánosabb módja egy folyó általi kialakulás lenne.

A kutatócsoport folytatni fogja a Mastcam-Z felvételeinek tanulmányozását további bizonyítékok után kutatva. A Perseverance RIMFAX (a Radar Imager for Mars’ Subsurface Experiment) műszerének segítségével a felszín alá is bekukkantanak.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye