Erre a hétre is jutott egy Starlink-indítás

Kapcsolódó

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Ma reggel 6:10-kor ismét útnak indult egy Falcon-9 rakéta egy újabb adag Starlink műholddal a rakterében. A Starlink 5-4 jelű küldetés keretében a B1062.12 fokozat feladata 55 szatellit feljuttatása volt az űrbe, ami a rakéta szinte teljes hasznos teherkapacitásának kihasználását jelentette. Ami még érdekessé tette a missziót, hogy a SpaceX megdöntötte házon belüli rekordját, ami a két, ugyanarról az indítóállásról végrehajtott felbocsátás között eltelt legrövidebb időszakot jelenti: a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 állásáról február 7-én 2:32-kor indult el az ezt megelőző Amazonas Nexus küldetés, így a ma reggeli startig mindössze 5 nap, 3 óra és 38 perc telt el, míg az eddigi rekord 5 nap, 9 óra, 28 perc volt.

Maga a start ezúttal is mintaszerű volt, a Falcon-9 remekül látta feladatát, és ismét hibátlan felszállást és visszatérést hajtott végre. Az 55 Starlink-egység egy 298×339 km-es parkolópályára állt a rakéta második fokozatának köszönhetően, ezután pedig a szokásos folyamatok következhetnek a napelemszárnyak kinyitásával és az elsődleges rendszer-ellenőrzések végrehajtásával. A feljuttatott műholdak az ötödik réteget fogják gyarapítani, ami 530 km magas pályán való üzemelést jelent majd számukra.

A mai küldetés már az idei 10. volt a SpaceX-nek, így jó úton haladnak afelé, hogy zsinórban harmadik éve döntsék meg saját indítási rekordjukat: 2021-ben 31, 2022-ben 61 felbocsátást hajtottak végre, 2023-ra pedig legalább 80 indítás van tervben, de ez a szám még tovább növekedhet. A következő misszióra sem kell sokat várni, hiszen február 15-én szerdán 18:44-kor újabb Starlink műholdak indulhatnak az űrbe a 2-5 jelű küldetés keretében a Vandenberg Űrhaderőbázisról.

Fotó: SpaceX

Dark mode powered by Night Eye