Eseménydús hétkezdet – Két rakétafellövés egy napon!

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

Mozgalmasan indul ez a hét is…és remélhetőleg így is folytatódik majd, de nem lőjük le (vagy fel?) előre a poént! Nem hogy egy napon, de egy órán belül két rakétát is fellőttek a világ különböző pontjain.

Majdnem egyidőben startolt el a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) Long March 3B, illetve az új-zélandi-amerikai Rocket Lab Electron nevű rakétája.
A tegnapi cikkben épp arról írtunk, hogy a kínaiak egyre több fellövéssel hívják fel magukra a figyelmet, ezúttal az 5,5 tonnás Chinasat 18 kommunikációs műholdat indították el az űrbe magyar idő szerint 14 óra után pár perccel. Arról egyelőre nincs hír, hogy a műhold megfelelő orbitális pályára állt-e. A szokásokhoz híven ezúttal sem volt élő közvetítés a fellövésről, de pár kép azért készült az eseményről. Íme az egyik:

A Long March 3B indítása a Xichang Satellite Lauch Centerben
Forrás: nasaspaceflight.com

A Rocket Lab pedig 14:12-kor indította el az Electront a “Look ma no hands” misszió keretében, mely a vállalat nyolcadik fellövése volt. A rakéta különböző megrendelők négy kisebb műholdját juttatta fel az űrbe (ezzel 39-re emelkedett a a cég által sikeresen felbocsátott műholdak száma). Erről az indításról szerencsére élő közvetítés is volt, illetve Chris Burghardt a Twitteren megosztott egy rövid videót:

Dark mode powered by Night Eye