Eseménydús hétkezdet – Két rakétafellövés egy napon!

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Mozgalmasan indul ez a hét is…és remélhetőleg így is folytatódik majd, de nem lőjük le (vagy fel?) előre a poént! Nem hogy egy napon, de egy órán belül két rakétát is fellőttek a világ különböző pontjain.

Majdnem egyidőben startolt el a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) Long March 3B, illetve az új-zélandi-amerikai Rocket Lab Electron nevű rakétája.
A tegnapi cikkben épp arról írtunk, hogy a kínaiak egyre több fellövéssel hívják fel magukra a figyelmet, ezúttal az 5,5 tonnás Chinasat 18 kommunikációs műholdat indították el az űrbe magyar idő szerint 14 óra után pár perccel. Arról egyelőre nincs hír, hogy a műhold megfelelő orbitális pályára állt-e. A szokásokhoz híven ezúttal sem volt élő közvetítés a fellövésről, de pár kép azért készült az eseményről. Íme az egyik:

A Long March 3B indítása a Xichang Satellite Lauch Centerben
Forrás: nasaspaceflight.com

A Rocket Lab pedig 14:12-kor indította el az Electront a “Look ma no hands” misszió keretében, mely a vállalat nyolcadik fellövése volt. A rakéta különböző megrendelők négy kisebb műholdját juttatta fel az űrbe (ezzel 39-re emelkedett a a cég által sikeresen felbocsátott műholdak száma). Erről az indításról szerencsére élő közvetítés is volt, illetve Chris Burghardt a Twitteren megosztott egy rövid videót:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye