Eseménydús hétkezdet – Két rakétafellövés egy napon!

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Mozgalmasan indul ez a hét is…és remélhetőleg így is folytatódik majd, de nem lőjük le (vagy fel?) előre a poént! Nem hogy egy napon, de egy órán belül két rakétát is fellőttek a világ különböző pontjain.

Majdnem egyidőben startolt el a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) Long March 3B, illetve az új-zélandi-amerikai Rocket Lab Electron nevű rakétája.
A tegnapi cikkben épp arról írtunk, hogy a kínaiak egyre több fellövéssel hívják fel magukra a figyelmet, ezúttal az 5,5 tonnás Chinasat 18 kommunikációs műholdat indították el az űrbe magyar idő szerint 14 óra után pár perccel. Arról egyelőre nincs hír, hogy a műhold megfelelő orbitális pályára állt-e. A szokásokhoz híven ezúttal sem volt élő közvetítés a fellövésről, de pár kép azért készült az eseményről. Íme az egyik:

A Long March 3B indítása a Xichang Satellite Lauch Centerben
Forrás: nasaspaceflight.com

A Rocket Lab pedig 14:12-kor indította el az Electront a “Look ma no hands” misszió keretében, mely a vállalat nyolcadik fellövése volt. A rakéta különböző megrendelők négy kisebb műholdját juttatta fel az űrbe (ezzel 39-re emelkedett a a cég által sikeresen felbocsátott műholdak száma). Erről az indításról szerencsére élő közvetítés is volt, illetve Chris Burghardt a Twitteren megosztott egy rövid videót:

Dark mode powered by Night Eye