Európa is űrszondát küld a Vénuszhoz

Kapcsolódó

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

A nap képe #1050 – Budapest a Sentinel-2 szemével

Az alábbi Sentinel-2 által készített hamis színes felvételen Budapest...

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

Az Európai Űrügynökség (ESA) ma bejelentette, hogy egy új űrszondát indítanak a Vénuszhoz a 2030-as évek elején. A küldetés neve EnVision, és arra keresi majd a választ, hogy miért fejlődött teljesen máshogy a bolygó a Földhöz képest. Az EnVision az ESA „Cosmic Vision” nevű programjának „Medium class”, vagyis közepes kategóriájú űrszondája lesz – a besorolás a programban a költségvetésre vonatkozik, ami ebben az esetben max. 500 millió euró.

Az EnVision egy keringőegységből áll majd, és többfajta tudományos eszközzel lesz felszerelve: például egy radaros letérképezővel, egy spektrométerrel a légkör vizsgálatára, egy rádiótudományos kísérlettel pedig a bolygó belső szerkezetét és gravitációs mezejét fogja megvizsgálni. A műszereket több ország biztosítja majd, a radart például a NASA adja a küldetéshez.

A tavalyi orosz Venyera-D után pár nappal ezelőtt a NASA is két új küldetést jelentett be a Vénuszhoz: a DAVINCI+ és VERITAS missziókat. Ezekkel együtt így már 4 küldetés indul 2030 körül a Föld legközelebbi szomszédjához. Kutatók tavaly bukkantak foszfin nyomaira a Vénusz légkörében, így érthető a megnövekedett érdeklődés bolygó iránt.

Az EnVisionDark mode powered by Night Eye