Európa is űrszondát küld a Vénuszhoz

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Az Európai Űrügynökség (ESA) ma bejelentette, hogy egy új űrszondát indítanak a Vénuszhoz a 2030-as évek elején. A küldetés neve EnVision, és arra keresi majd a választ, hogy miért fejlődött teljesen máshogy a bolygó a Földhöz képest. Az EnVision az ESA „Cosmic Vision” nevű programjának „Medium class”, vagyis közepes kategóriájú űrszondája lesz – a besorolás a programban a költségvetésre vonatkozik, ami ebben az esetben max. 500 millió euró.

Az EnVision egy keringőegységből áll majd, és többfajta tudományos eszközzel lesz felszerelve: például egy radaros letérképezővel, egy spektrométerrel a légkör vizsgálatára, egy rádiótudományos kísérlettel pedig a bolygó belső szerkezetét és gravitációs mezejét fogja megvizsgálni. A műszereket több ország biztosítja majd, a radart például a NASA adja a küldetéshez.

A tavalyi orosz Venyera-D után pár nappal ezelőtt a NASA is két új küldetést jelentett be a Vénuszhoz: a DAVINCI+ és VERITAS missziókat. Ezekkel együtt így már 4 küldetés indul 2030 körül a Föld legközelebbi szomszédjához. Kutatók tavaly bukkantak foszfin nyomaira a Vénusz légkörében, így érthető a megnövekedett érdeklődés bolygó iránt.

Az EnVisionAds Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye