Európa is űrszondát küld a Vénuszhoz

Kapcsolódó

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Az Európai Űrügynökség (ESA) ma bejelentette, hogy egy új űrszondát indítanak a Vénuszhoz a 2030-as évek elején. A küldetés neve EnVision, és arra keresi majd a választ, hogy miért fejlődött teljesen máshogy a bolygó a Földhöz képest. Az EnVision az ESA „Cosmic Vision” nevű programjának „Medium class”, vagyis közepes kategóriájú űrszondája lesz – a besorolás a programban a költségvetésre vonatkozik, ami ebben az esetben max. 500 millió euró.

Az EnVision egy keringőegységből áll majd, és többfajta tudományos eszközzel lesz felszerelve: például egy radaros letérképezővel, egy spektrométerrel a légkör vizsgálatára, egy rádiótudományos kísérlettel pedig a bolygó belső szerkezetét és gravitációs mezejét fogja megvizsgálni. A műszereket több ország biztosítja majd, a radart például a NASA adja a küldetéshez.

A tavalyi orosz Venyera-D után pár nappal ezelőtt a NASA is két új küldetést jelentett be a Vénuszhoz: a DAVINCI+ és VERITAS missziókat. Ezekkel együtt így már 4 küldetés indul 2030 körül a Föld legközelebbi szomszédjához. Kutatók tavaly bukkantak foszfin nyomaira a Vénusz légkörében, így érthető a megnövekedett érdeklődés bolygó iránt.

Az EnVisionDark mode powered by Night Eye