Európa új időjárási műholdja látványos felvételeket készített Földünkről

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Európa legújabb időjárási műholdja, a Meteosat Third Generation Imager elkészítette első képét a Földről, amely figyelemre méltó részletességgel mutatja be az Európa, Afrika és az Atlanti-óceán feletti légköri állapotokat.

A Meteosat Third Generation Imager-1-et (MTG-I1) a műholdak új generációjának első tagját egy Ariane-5 hordozórakétával bocsátották fel 2022. december 13-án. A műholdtól nem várnak kevesebbet, mint hogy forradalmasítsa az időjárás-előrejelzést Európában.

Simonetta Cheli, az ESA Föld-megfigyelési programokért felelős igazgatója elmondta: „Ez a felvétel nagyszerű példája annak, hogy az európai űrkutatási együttműködés mire képes. Az MTG-I1 képe olyan részletességű, amelyre Európa és Afrika fölött eddig geostacionárius pályáról nem volt példa. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük bolygónkat és az azt alakító időjárási rendszereket.”

A Meteosat meteorológiai műholdak harmadik generációjának fedélzetén lévő műszerek sokkal nagyobb felbontású képeket készítenek gyakoribb időközönként, mint a Meteosat második generációs műholdjainak műszerei.

A Meteosat Third Generation – Imager 1 (MTG-I1) első képe, ami olyan részletességgel mutatja be az Európa és Afrika feletti időjárást, amire korábban 36 000 km magasból a Föld felett nem volt lehetőség. A kép teljes méretben megtekinthető itt.

A képen (amely a műhold Flexible Combined Imager nevű berendezése segítségével készült) az látható, hogy Észak- és Nyugat-Európa és Skandinávia nagy részét felhők borítják, Olaszország és a Nyugat-Balkán felett viszonylag tiszta az ég. A most közzétett felvételen olyan részletek is láthatók, mint a Kanári-szigetek felhőörvényei, az Alpok hótakarója és a vízben lévő üledék Olaszország partjai mentén. Ezek a részletek a jelenlegi második generációs műholdak műszereinek képein nem, vagy kevésbé láthatók.

A képen a magas szélességi körökön a felhőstruktúrák is láthatók, nagyobb részletességgel. Ez lehetővé teszi az előrejelzők számára, hogy pontosabban nyomon követhessék a gyorsan kifejlődő, heves időjárás kialakulását. A Flexible Combined Imager nagy felbontású és gyakori felvételkészítési ciklusa nagyban segíti majd a Meteorológiai Világszervezetet a potenciálisan veszélyes időjárás előrejelzéseinek javításában, a hosszú távú klímamonitorozásban, a tengereket érintő kutatásokban és a mezőgazdasági meteorológiában.

Ez az animáció a Meteosat Third Generation Imager-1 (MTG-I1) Európára fókuszáló képéből készült egy nap adataiból, március 18. 9:50 és 2023. március 19. 9:50 UTC között. Az animáció nagyobb méretben is megtekinthető itt.

Az MTG-I1 jelenleg egy 12 hónapos üzembe helyezési fázison megy keresztül, amelynek során berendezéseit, a Flexible Combined Imager és a Lightning Imager műszereket bekapcsolják és az általuk gyűjtött adatok alapján bekalibrálják azokat. A műhold adatait ezt követően 2023 végén teszik közzé az európai és az Európán kívüli meteorológiai szolgálatok számára, hogy azokat az időjárás-előrejelzésekben operatív módon felhasználhassák. 

A meteorológia műholdak új korszaka

Az MTG-I1 az első a teljes MTG-rendszert alkotó hat műhold közül, amely a következő 20 évben rendkívül fontos adatokat fog szolgáltatni a lehetséges szélsőséges időjárási események korai és gyors észleléséhez. A teljes állomány négy képalkotó (MTG-I) és két úgynevezett MTG Sounding (MTG-S) műholdból fog majd állni. Egy rendszer két MTG-I műholdat tartalmaz majd, amelyek tandemben működnek (az egyik 10 percenként pásztázza Európát és Afrikát, a másik csak Európát, de 2,5 percenként), valamint egy MTG-S műholdat.

A képen a három műhold látható a két MTG-I műholddal (előtérben és balra) és egy MTG-S műholddal (jobbra). – Kép forrása: ESA

Az MTG-S műholdak – a Meteosat számára elsőként – egy Infrared Sounder-t és egy ultraibolya – közeli infravörös spektrométert hordoznak majd. Az Infrared Sounder (IR Sounder) egy olyan műszer, amely az infravörös sugárzás spektrumának elemzésével méri az atmoszféra hőmérsékletét és a különböző gázok mennyiségét az égitest (jelen esetben a Földünk) felszínétől az atmoszféra felső rétegéig. Az IR Sounder által gyűjtött adatokat a meteorológusok használják a nagy felbontású, háromdimenziós képek létrehozásához az atmoszférikus folyamatokról. Ezenkívül az IR Sounder segítségével azonosítani lehet a különböző légköri jelenségeket, mint például a szélviharok, hurrikánok és azok kialakulását is előre jelezhetik.

A szatelit feladata tehát a légköri instabilitás három dimenzióban történő leképezése lesz. A felhőkön keresztül történő megfigyelésével az eszköz jelentős előrelépést jelent majd a súlyos zivatarok korai előrejelzésében, és geostacionárius pályáról egyedülálló információkat fog szolgáltatni a légkörben lévő ózon, szén-monoxid és vulkáni hamu összetételéről.

A műhold műszerein jelenleg a végső teljesítményellenőrzéseket végzik, majd a németországi Brémába szállítják, ahol az MTG-S műholdba integrálják. A műhold várhatóan 2024 közepére készül el, és a tervezett indítás még az év vége előtt megtörténik.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye