Európai-amerikai-indiai együttműködés jövőbeli teherszállító küldetésekre

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A bordeaux-i és müncheni székhelyű The Exploration Company magáncég a héten írt alá szerződést az amerikai Axiom Space-szel és az Indiai Űrkutatási Szervezettel (ISRO) utánpótlás- és teherszállító küldetések végrehajtására, melyekkel a jövőbeni kereskedelmi űrállomások kiszolgálását hajtanák végre, ezzel versenytársként belépve a szolgáltatók piacára a SpaceX és a Northrop Grumman mellé. A szerződés alapján legkorábban 2027 negyedik negyedévében kerülhetne sor az első ilyen jellegű küldetésre, de az Axiom Space egyik feltétele, hogy bizonyos eredményeket 2025-ig már fel kell mutatni. Bár azt nem említik konkrétan, hogy melyik űrállomásra történne az utánpótlás szállítás, de szinte biztosan az addig már építés alatt álló Axiom Station lenne a „célpont”.

A The Exploration Company a háttérben már fejleszti Nyx elnevezésű, újrahasználható moduláris szállítójárművét. Egyelőre csak a teherszállító verzió megvalósítása halad, de később akár személyszállításra alkalmas űrhajóként is funkcionálna. A tervek szerint 2024 januárjában mutatkozna be egy demonstrációs küldetés keretében a Bikini nevű prototípus, de ez is már egy későbbi dátum az eredetileg tervezetthez képest: korábban, még idén őszre tűzték ki a debütáló repülést, de ezt eredetileg egy Ariane-6 rakétával hajtották volna végre, ami több éves csúszásban van, és továbbra is bizonytalan, hogy mikor állhat üzembe. A cég ezért úgy döntött, hogy az indiai Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) rakétára váltanak, így került a képbe az ISRO is.

Ha az első demonstráció sikerrel végződik, akkor 2024 végén máris bemutatkozhat a nagyobb méretű Mission Possible prototípus is. Míg a Bikinivel visszatéréskor elég majd a Föld légkörében, nagyobb utódja óceáni leszállást hajtana végre. A további terveket illetően 2026-ban szeretnék az első orbitális tesztrepülést végrehajtani, de ehhez még nem szerződtek le egyik rakétagyártóval sem.

A The Exploration Company-t 2021 végén alapították, de komoly hátrányból kellett rögtön indulniuk, egyrészt az európai űripar lomha támogatási módszere, másrészt az amerikai versenytársak, azaz a SpaceX és a Northrop Grumman jóval előnyösebb helyzete miatt, melyek a NASA támogatását élvezik.

A Nyx illusztrációja. Forrás: The Exploration Company
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye