Európai-japán földmegfigyelő műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

A B1081 jelű Falcon-9 hordozó hetedik útjára indult, mellyel az EarthCARE földmegfigyelő műholdat juttatta az űrbe. A startra magyar idő szerint 00:20-kor került sor, mégpedig a kaliforniai SLC-4E indítóállásról. A kicsivel több mint 2 tonnás űreszköz nem okozott gondot a rakéta számára, és az a megfelelő sebességgel, valamint a rá jellemző megbízhatósággal érte el a kívánt magasságot. Az első és második fokozat szétválása szintén hibamentes volt, ami előbbi visszatéréséről is elmondható, ám ezúttal szárazföldi landolást láthattunk az LZ-4-re. Utóbbi a misszió 11. percében engedte „szabadon” hasznos terhét, ezzel lezárva a megbízatást.

Forrás: SpaceX
Forrás: SpaceX

Az Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer, vagy rövid nevén EarthCARE egy európai-japán (ESA/JAXA/NICT) földmegfigyelő műhold, melyet a felhők és aeroszolok megfigyelésére, és jellemzésére szánnak. A napszinkron pályán tevékenykedő űreszköz segít megérteni, hogy az imént említett felhők miként befolyásolják az éghajlati rendszert, döntő fontosságú ismereteket nyújtva az éghajlatkutatás és a környezettudomány számára.  Fő feladata tehát, hogy számszerűsítse a felhők és az aeroszolok szerepét élőhelyünk légkörének felmelegítésében és hűtésében. Az említett páros vizsgálata azért lényeges, hiszen mindkettő rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy képesek visszaverni a „beeső” napsugárzást az űrbe, másrészt pedig arra, hogy csapdába ejtsék a Föld felszínéről kibocsátott infravörös sugárzást. Ez a kényes egyensúly jelenti azt a fontos tényezőt, ami hatással bír a Föld hőmérsékletének szabályozásában.

Az EarthCARE 2200 kilogramm, napelemtáblája öt részből áll, és négy műszerrel rendelkezik: egy légköri lidarral, egy Doppler-felhőradarral, egy multispektrális képalkotóval és egy széles sávú radiométerrel. A lidar, a képalkotó és a radar együttesen a felhők és az aeroszolok mérését fogja biztosítani, a radiométer pedig a sugárzás mérésével fog adatot szolgáltatni.

Forrás: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye