Évek óta először lett nyereséges a SpaceX

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

A Wall Street Journal riportjából kiderült, hogy az elmúlt két év alatt mintegy másfél milliárd dollárt vesztett a SpaceX. Úgy tűnik, most fordult a kocka, valószínűleg a Starlink-rendszernek köszönhetően.

A pénzügyi fordulat 2023 első negyedévében (Q1) érkezett el, amikoris mintegy 55 millió dolláros nyereséggel zárta a SpaceX az időszakot. Ez elsőre soknak tűnhet, azonban ha megnézzük, hogy mintegy ~1,5 milliárd dolláros bevétele volt a vállalatnak ugyanebben az időszakban, a profit eltörpül az összeg mellett. Az Elon Musk-féle űrvállalat az elmúlt két évben egyáltalán nem volt nyereséges, ami nem is meglepő, hiszen a Starlink-rendszer kiépítése és a Starship-program is irdatlan mennyiségű finanszírozást igényelt a befektetőktől, de közben nem hoztak különösebben sok pénzt a házhoz. 

A márciusi SES-18/19 misszió során két telekommunikációs műhold került Föld körüli pályára egy Falcon-9 rakétán. Kép forrása: SpaceX/Flickr

A több mint két évtizedes múlttal rendelkező cég ma már nem csak az Egyesült Államok, hanem a világ vezető űrtechnológiai vállalata, és a mai napig ők az egyetlenek, akik képesek orbitális rakétákat gond nélkül visszahozni és újrareptetni. Emellett persze még azt sem szabad kihagyni, hogy a SpaceX rendelkezik jelenleg a legmodernebb személyszállító űrhajóval, és alacsony Föld körüli pályára rendszeresen küldenek kutató- és magánűrhajósokat.

Mindezen elképesztő sikerek ellenére azonban a SpaceX sosem a rakétaként elszálló profitról volt híres – mert egyszerűen nem volt eddig nyereséges. Mivel magánkézben van a vállalat, ritkaságnak számít, ha beleláthatunk az űripari óriás pénzügyeibe, de most akad egy kis rálátásunk a SpaceX költségvetésére.

Javuló pénzügyi helyzet

2021 és 2022 eléggé „mínuszos” évek voltak az amerikai cég pénzügyi helyzetét illetően. 2021-ben a SpaceX összkiadása 3,3 milliárd amerikai dollár volt, bevétele pedig nagyjából 2,3 milliárd, így egy ~970 millió dolláros veszteséggel zárták az évet.

2022 javuló tendenciát mutatott, ugyanis az űripari óriásnak sikerült felére csökkentenie a veszteségét. Bár a SpaceX kiadásai csak nőttek, a teljes bevétele is megduplázódott. A 2022-es évet 5,2 milliárd dolláros kiadással és mintegy 4,6 milliárd dollárnyi bevétellel zárták, így ahogy már előbb említettük, sikerült ~560 millió dollárra letörni a veszteséget.

A profittal záruló ’23-as első negyedévnél a továbbra is nagy befektetési igény is közrejátszott: tavalyi adatok szerint több mint 2 milliárd dollárnyi részvényt bocsátottak ki, és idén illetve a jövőben akár nőhet is ez az összeg. Az új techcégeknél egyébként egy bevált taktika a befektetések priorizálása az azonnali profittal szemben.

Elon Musk többször is hangoztatta, hogy a Starlink elengedhetetlen lesz az űrutazás jelenlegi szent gráljának tartott marsbázis megvalósításához – pontosabban, inkább annak finanszírozásához. A Föld bármely pontján elérhető internetes szolgáltatásnak ma már több mint 1,5 millió felhasználója van, és a számuk folyamatosan gyarapodik (a SpaceX a lakossági Starlink-csomag gyártási kapacitását is növelni szeretné majd a jövőben egy új üzemmel). A vállalat becslései szerint a jövőben évente akár 30 milliárd dolláros bevételt is hozhat a műholdas rendszer.

Mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni, ha szuperrakétát fejlesztünk

Az egyre csak növekvő kiadások egyáltalán nem meglepőek, hiszen az elmúlt pár év alatt egy teljes űrkikötőt és rakétagyártó-komplexumot is felépítettek Texasban. Az infrastruktúra kiépítése mellett a kutatás-fejlesztés (research and development, R&D) is nagy hangsúlyt kapott a SpaceX-nél, csak 2022-ben 11%-kal nőtt az erre fordított összeg.

A másik nagy pénzügyi teher a Starlink-konstelláció, pontosabban annak fokozatos felbocsátása. Jelenleg a SpaceX igáslovát, a Falcon-9-cet használják ezekhez a startokhoz, de a jövőben a jóval költséghatékonyabb Starshipre szeretnétek áttérni – egy indítással jóval több műholdat tudnak majd felküldeni feltételezhetően alacsonyabb áron. 2018-as becslések szerint 10 milliárd dollárra (mai árfolyamon 10,7 mrd) is rúghat a rendszer teljes kiépítése.

A SpaceX texasi telephelyén sosincs megállás. Az űrközpontot egyébként mi is bejártuk tavaly nyáron, melyről a beszámolót itt, a YouTube-sorozatot pedig ezen a linken találjátok. Kép forrása: Szabó Bence/Spacejunkie.hu

Forrás: Wall Street Journal, MSNBC

Dark mode powered by Night Eye