Array

ExPace | Csilin-1-02F küldetésprofil

Kapcsolódó

A nap képe #1534 – Mercury-program ételcsomagok

A Mercury-programban használt élelmiszerkészlet; egyes ételekhez vizet kellett adni,...

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

A kínai NewSpace-generáció egyik magánvállata, az ExPace idei második indítására készül. Az előző startjukat szeptemberben hajtották végre, ami egy évnyi problémafeltárás és készülődés után sikerrel zárult. Kedden a szilárd hajtóanyagú Kuajcsou-1A űrrakétával egy Csilin-típusú földmegfigyelő műholdat tervez a cég pályára állítani, lássuk is a részleteket.

Indítás ideje, helye: 2021. november ?. magyar idő szerint reggel 08:20 – Csiücsüan Űrközpont – mobil indítóplatform, Kanszu-tartomány, Kína

Megrendelő: Changguang Satellite Technologies Co. Ltd.

Rakomány: Csilin-1-02F földmegfigyelő műhold

Rakomány össztömege: ~250 kg

Hordozórakéta: az ExPace Kuajcsou-1A hordozórakétája

Pálya: 300 kilométer magas alacsony Föld körüli pálya (LEO)

Fokozat(ok) visszatérése: lakatlan területen fognak a rakéta fokozatai becsapódni

Élő közvetítés: sajnos nem várható élő közvetítés

Indítás kimenetele: sikeres indítás

A grafika készítője: Séra Gábor

Csilin-1-02F

A Csilin-műholdflotta egy nagy felbontású űrfelvételeket készítő, alacsony Föld körüli pályán keringő műholdas hálózat. A rendszert a csangcsuni székhelyű Changguang Satellite Technologies Co. Ltd. cég üzemelteti, a rendszer kiépítését 2015-ben kezdték meg. Mára már több mint 20 darab alacsonypályás űreszköz alkotja a hálózatot. Három típusra tudjuk osztani a Csilin-szateliteket:

  • Csilin – Videó: folyamatos videófelvétel készítésére képes képalkotó műszerrel van ellátva, ám a felbontása csökkentett,
  • Csilin – Optikai: a legnehezebb műholdak, cserébe a legnagyobb felbontással rendelkeznek – 72 centiméter pánkromatikus módban, és 3 méter multispektrális módban,
  • Csilin – Hiperspektrális: 26 fénytartományban gyűjtik az adatokat, így azok sokrétű felhasználásra is alkalmasak – 5 méter/pixel felbontással rendelkeznek.

A most induló Csilin valószínűsíthetően egy optikai képalkotásra fejlesztett űreszköz lesz. A felvételeket 40 kilométer széles sávokban lesz képes elkészíteni, és akár 45 fokkal is ki tud térni, egy-egy érdekesebb célpontra. A műholdas képeket kereskedelmi forgalomba bocsátják majd – a mezőgazdaságban, városfejlesztésben, környezetvédelemben és természeti katasztrófák ellenőrzésében/elhárításában játszanak kiemelkedően fontos szerepet.

Egy korábbi Csilin-1 optikai műhold behajtott napelemtáblával végszerelés közben. Kép forrása: Changguang Satellite Technologies Co. Ltd.

Kuajcsou-1A

A Kuajcsou-1A egy kínai, magánfejlesztésű műholdak pályára állítására szánt hordozórakéta. A rakéta nevének szó szerinti magyar fordítása „Gyors jármű”, aminek két értelmezése is lehetséges: az első a rakéta elemelkedésére utalhat, ami valóban gyorsan történik a nagy tolóerőt produkáló szilárd hajtóanyagú fokozat miatt. A második értelmezése a névnek arra utalhat, hogy a rakéta felkészítése gyorsan történik, ugyanis egy mobil indítóplatformról szinte bárhonnan felbocsátható. A cég egyik fő célja a Kuajcsou-1A rakétával a rendszeres, megbízható és olcsó rakétaindítások biztosítása alacsony pályára.

A járművet a Dongfeng-21 közepes hatótávú, nukleáris töltetek célbajuttatására alkalmas ballisztikus rakétából fejlesztették ki, részben állami segítséggel. Teherkapacitása ~300 kg alacsony Föld körüli pályára (LEO), 250 kg pedig napszinkron pályára (SSO). A jármű 1,4 méter átmérőjű, közel 20 méter magas és 30 tonnás indulási tömeggel rendelkezik. A hagyományos űrrakétákkal ellentétben nem egy fix pontban elhelyezett startközpontból indul, hanem egy mobil platformról bonyolítják le a felbocsátást – így nem szükséges teljesen kiépített infrastruktúra sem egy küldetés elvégzéséhez. A rakéta első három fokozata szilárd hajtóanyagú motorokból tevődik össze, a negyedik, folyékony hajtóanyagú végfokozat felel a precíz manőverekért, valamint a kijelölt keringési pálya eléréséért.

Egy korábbi Kuajcsou-1A rakéta felkészítése. Kép forrása: ExPace

A precíz manőverekért felelős negyedik fokozat. Kép forrása: ExPace

A 2020-ban kudarccal végződött küldetés indítása. Kép forrása: Xinhua

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye