Ez a hét sem telik el Starlink indítás nélkül

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Ezúttal a 6-7 jelű küldetés keretében indult el 22 darab v2 Mini verziójú műhold az űrbe.

Tovább folytatódott a Falcon-9 „házon belüli” felhasználása, hiszen zsinórban immár a hatodik Starlink küldetést teljesítette a SpaceX igáslova, miközben csak augusztus elején kerülhet sor a következő kereskedelmi megbízás keretében történő misszió indulására július 1-je óta.
A második generációs Starlink v2 Mini műholdak újabb csoportjával hajnali 4:20-kor emelkedett el a B1062 jelű hordozó, mely 15. útját kezdte meg a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról. Ezúttal sem zavarta meg semmilyen váratlan esemény az emelkedést és az első fokozat visszatérését sem, amire az A Shortfall of Gravitas drónhajó várakozott 643 km-re Florida partjaitól az Atlanti-óceánon. A több mint 17 tonnás hasznos teherrel gond nélkül állt pályára a második fokozat, ami egy ideiglenes, 315×323 km-es, 43° hajlásszögű „parkoló” keringési pályát jelent a 22 db Starlink műhold számára. Ezen a magasságon fogják elvégezni a mérnökök az elsődleges rendszerellenőrzéseket, hogy azt követően végül saját ionhajtóműveik segítségével érjék el a szatellitek a végső 530 km-es pályát. 

A SpaceX ezzel idei 50. küldetését is hibátlanul teljesítette, és tovább halad afelé, hogy év végére meglegyen a kitűzött 100 indításos cél.

Fotó: SpaceX

Fotó: Kyle M.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye