Ez a hét sem telik el Starlink indítás nélkül

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

Ezúttal a 6-7 jelű küldetés keretében indult el 22 darab v2 Mini verziójú műhold az űrbe.

Tovább folytatódott a Falcon-9 „házon belüli” felhasználása, hiszen zsinórban immár a hatodik Starlink küldetést teljesítette a SpaceX igáslova, miközben csak augusztus elején kerülhet sor a következő kereskedelmi megbízás keretében történő misszió indulására július 1-je óta.
A második generációs Starlink v2 Mini műholdak újabb csoportjával hajnali 4:20-kor emelkedett el a B1062 jelű hordozó, mely 15. útját kezdte meg a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról. Ezúttal sem zavarta meg semmilyen váratlan esemény az emelkedést és az első fokozat visszatérését sem, amire az A Shortfall of Gravitas drónhajó várakozott 643 km-re Florida partjaitól az Atlanti-óceánon. A több mint 17 tonnás hasznos teherrel gond nélkül állt pályára a második fokozat, ami egy ideiglenes, 315×323 km-es, 43° hajlásszögű „parkoló” keringési pályát jelent a 22 db Starlink műhold számára. Ezen a magasságon fogják elvégezni a mérnökök az elsődleges rendszerellenőrzéseket, hogy azt követően végül saját ionhajtóműveik segítségével érjék el a szatellitek a végső 530 km-es pályát. 

A SpaceX ezzel idei 50. küldetését is hibátlanul teljesítette, és tovább halad afelé, hogy év végére meglegyen a kitűzött 100 indításos cél.

Fotó: SpaceX

Fotó: Kyle M.

Dark mode powered by Night Eye