Ezekben a napokban emlékezünk az amerikai személyzetes űrprogram három tragédiájára

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A sors úgy hozta, hogy különböző években, de hat napon belül három katasztrófa is bekövetkezett, amikben összesen 17 űrhajós vesztette életét.

Január vége és február legeleje minden évben szomorú időszak a NASA számára, hiszen ezekben a napokban történt az amerikai űrtörténelem három olyan tragikus balesete, melynek során remek embereket vesztettek el. Az utolsó ilyen a Columbia űrsikló 2003. február 1-jei elvesztése volt. Azóta szerencsére egyik program, űripari esemény sem követelt emberéleteket, de ez a három katasztrófa mindig arra emlékeztet, hogy az űrutazás mennyi veszéllyel jár, és az egyre több és szigorúbb biztonsági előírás megléte mellett sem veheti senki félvállról a személyzetes küldetéseket. 

Apollo-1 (1967. január 27.)

Már 57 éve, hogy az Apollo-program egyetlen tragédiája bekövetkezett. „Gus” Grissom parancsnok, Ed White parancsnoki modul pilóta és Roger Chaffee holdkomp pilóta az új Apollo űrhajó egyik földi tesztjét hajtotta végre, miközben egy váratlanul fellépő elektromos zárlat miatt szikra keletkezett, mely a kabin túlnyomásos, tiszta oxigénnel teli légköre miatt azonnali katasztrófához vezetett, és az űrhajósok néhány perc alatt halálra égtek. Sokan úgy gondolják, ha nem következik be a baleset, Grissom lehetett volna az első ember, aki Neil Armstrong helyett a Hold felszínére léphet…
Tavalyi cikkünk a témában itt olvasható.

STS-51-L küldetés (Challenger űrsikló, 1986. január 28.)

Az űrsikló-program már az 1981-es megkezdése óta nem váltotta be a hozzá fűzött nagy reményeket. Eleve az Apollo-program után visszaesésnek volt tekinthető, hogy a személyzetes űrrepülések csak alacsony Föld körüli pályára korlátozódtak, miközben a mélyűri felfedezések kiterjesztésére sem politikai akarat, sem anyagi forrás nem volt meg. A Challenger 38 évvel ezelőtti balesete sokakat elgondolkoztatott, hogy biztonságos-e az elképesztően költséges űrrepülőgép-flotta fenntartása és működtetése, de mint utólag kiderült, egészen 2011-ig tartott az ikonikus járművek pályafutása. Az biztos, hogy ez volt az első és egyik legjelentősebb esemény, mely végeredményben a program leállítását vonta maga után. 
A tragédiában elvesztett személyzet tagjai: F. Richard Scobee parancsnok, Michael J. Smith pilóta, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Christa McAuliffe Gregory Jarvis, Judith Resnik küldetés-specialisták.
A balesetről bővebben tavalyi cikkünkben olvashattok. 

STS-107 küldetés (Columbia űrsikló, 2003. február 1.)

Máig az utolsó katasztrófa, mely űrhajósok életébe került, az űrsikló flotta elsőként megépült és repült tagja, a Columbia elvesztése volt. 2003-ban az amerikai űrprogram a Nemzetközi Űrállomás építésének kezdeténél járt, az űrbéli laboratórium az űrsiklók nélkül szinte biztosan nem épült volna meg. Azonban az űrrepülőgép-program egyre kevésbé volt fenntartható, és egyre több jel mutatott arra, hogy az ISS megépítését követően végleg leállítják a repüléseket.
A Columbia 2003 eleji küldetése nem az űrállomásra irányult (ez is volt az egyik oka, amiért a NASA túl nagyot kockáztatva, az ismert sérüléssel együtt is a tervezett időben való visszatérés mellett döntött), de a héttagú személyzet fontos és sikeres missziót teljesített. Két hetes keringés után, február 1-jén kezdték meg a visszatérést a Földre, azonban az orbiter a légkörbe való visszatérés közben megsemmisült.
Az STS-107 személyzetének tagjai: Richard Husband parancsnok, Willie McCool pilóta, Mike Anderson kutatásfelelős, David Brown kutatásfelelős, Kalpana Chawla kutatásfelelős, Laurel Clark kutatásfelelős, Ílán Rámón rakományfelelős.
Részletes leírás a balesetről ebben a cikkben található.

Az Apollo-1, a Challenger és a Columbia elesett hősei. Forrás: NASA

 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye