FAA engedélyt kapott a Dream Chaser

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) kiadta azt az engedélyt, amely lehetővé teszi, hogy az alabamai Huntsville Nemzetközi Repülőtér (Huntsville International Airport (HSV) fogadja a Sierra Space vállalat Dream Chaser űrrepülőgépének leszállását, amikor az visszatér az űrből a Földre. Az engedély öt évig érvényes, ez azonban nem egyenlő a jármű üzemeltetési engedélyével, amely ahhoz kell, hogy a repüléseket végrehajthassa.

Az FAA együtt fog működni a repülőtérrel, hogy kidolgozza a szükséges eljárásokat a kereskedelmi űrrepülőgép-landolások biztonságos és hatékony integrálásához. A komplexum ugyanis Észak-Alabama legnagyobb kereskedelmi repülőtere, amely évente több mint 1,2 millió utast szolgál ki. Az FAA számára korábban benyújtott környezetvédelmi felülvizsgálati dokumentumok arra utalnak, hogy a Sierra Space 2023-ra tervezi a leszállásokat az alabamai létesítményben.

A Sierra Nevada Corporation-nek (a Sierra Space anyavállalata) már meglévő szerződése van a NASA-val, hogy a Dream Chaser-rel legalább hat, személyzet nélküli teherszállító küldetést teljesítsen a Nemzetközi Űrállomásra és vissza. A repülések a United Launch Alliance (ULA) Vulcan Centaur rakétáival indulnak majd a floridai Cape Canaveral Űrhaderőbázisról.

A Sierra Space Dream Chaser űrrepülőgépe. Kép forrása: NASA/Sierra Nevada Corporation

Dark mode powered by Night Eye