FAA engedélyt kapott a Dream Chaser

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) kiadta azt az engedélyt, amely lehetővé teszi, hogy az alabamai Huntsville Nemzetközi Repülőtér (Huntsville International Airport (HSV) fogadja a Sierra Space vállalat Dream Chaser űrrepülőgépének leszállását, amikor az visszatér az űrből a Földre. Az engedély öt évig érvényes, ez azonban nem egyenlő a jármű üzemeltetési engedélyével, amely ahhoz kell, hogy a repüléseket végrehajthassa.

Az FAA együtt fog működni a repülőtérrel, hogy kidolgozza a szükséges eljárásokat a kereskedelmi űrrepülőgép-landolások biztonságos és hatékony integrálásához. A komplexum ugyanis Észak-Alabama legnagyobb kereskedelmi repülőtere, amely évente több mint 1,2 millió utast szolgál ki. Az FAA számára korábban benyújtott környezetvédelmi felülvizsgálati dokumentumok arra utalnak, hogy a Sierra Space 2023-ra tervezi a leszállásokat az alabamai létesítményben.

A Sierra Nevada Corporation-nek (a Sierra Space anyavállalata) már meglévő szerződése van a NASA-val, hogy a Dream Chaser-rel legalább hat, személyzet nélküli teherszállító küldetést teljesítsen a Nemzetközi Űrállomásra és vissza. A repülések a United Launch Alliance (ULA) Vulcan Centaur rakétáival indulnak majd a floridai Cape Canaveral Űrhaderőbázisról.

A Sierra Space Dream Chaser űrrepülőgépe. Kép forrása: NASA/Sierra Nevada Corporation

Dark mode powered by Night Eye