Falcon Heavy indítja a Lunar Gateway első moduljait

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Tegnap a NASA bejelentette, hogy a SpaceX Falcon Heavy rakétájával indítják a Lunar Gateway űrállomás első két modulját, legkorábban 2024 májusában.

A Gateway első két elemét (PPE és HALO modul) már a földön egybeszerelik és együtt juttatják fel, ami után a páros 10 hónap múlva éri el (a saját meghajtásával) a Hold körüli  ún. “near-rectilinear halo orbit”-ot, (NRHO, majdnem egyenes vonalú körpálya). Ez egy hétnapos keringési pálya, mely a legközelebbi megközelítésnél 3000 kilométerre lesz a Hold északi sarkától, legtávolabbi pontján pedig 70 000 kilométerre a déli sarktól.

A most bejelentett szerződés értéke 331.8 millió dollár, ami fedezi az indítást és minden egyéb járulékos költséget. Ez az összeg a SpaceX eddigi legnagyobb megbízása, és a küldetéshez a Falcon Heavy új, nagyobb áramvonalazó kúppal ellátott verzióját fogják használni. A SpaceX ezzel a variánssal a 2022 és 2027 közötti katonai indításokra indításokra pályázott – sikeresen, a megbízások 40%-át el is nyerte a ULA 60%-a mellett.

Az új Falcon Heavy a nagyobb áramvonalazó kúppal

A PPE és HALO az áramvonalazó kúp alatt

Energiaellátó és Hajtómű modul (Power and Propulsion Element – PPE)

A PPE egy nagy teljesítményű napelemekkel rendelkező (60 KW), szolár elektromos meghajtású modul, amely a meghajtásért, nagysebességű kommunikációért, pozíciótartásért és pályamódosításért felel. A PPE “Hall-effekt” típusú ionhajtóművet használ majd, ami az üzemanyagot elektromos térben gyorsítja majd fel, ezáltal generálva tolóerőt az űrhajó/űrállomás számára. A Gateway ionhajtóművei xenont fognak üzemanyagként használni, a pozíciótartásért felelős kisebb hajtóművek pedig hidrazint.

A 8-9 tonnásra tervezett modul az űrállomás központi egysége lesz, és a Maxar cég gyártja a NASA megbízásából, 375 millió dollárért. A modul fejlesztését és gyártását a NASA ohioi Glenn Űrközpontja felügyeli. A PPE-t eredetileg az azóta már törölt, Asteroid Redirect Mission (ARM) küldetéshez tervezték, melynek keretében egy robotikus egység egy többtonnás aszteroidát szállított volna Hold körüli pályára, ahol Orion űrhajóval űrhajósok vizsgálták volna meg.

A HALO-PPE páros Hold körüli pályán

Lakó-, és Logisztikai modul/előörs (Habitation and Logistics Outpost – HALO)

A HALO modul lesz a Gateway első lakómodulja látogató űrhajósok számára. A modulban találhatóak az életfenntartó rendszerek, egy adatközpont, kommunikációs, energiatároló és elektromos vezérlőrendszerek. A modul kifejlesztésére a Northrop Grumman kapott megbízást a NASA-tól 187 millió dollár értékben, az építésére külön szerződést fognak majd kötni. A modul a meglévő Cygnus teherhajó alapjaira fog épülni, és körben dokkolóportokkal is rendelkezik majd (IDA, vagyis a nemzetközi szabványú csatlakozókkal). A modul fejlesztését a houstoni Johnson Űrközpont felügyeli.

Részletes írásunkat a Lunar Gateway-ről itt olvashatjátok.

A Lunar Gateway ellátására már korábban is nyert megbízást a SpaceX a Falcon Heavy rakétával: egy új, Dragon XL-nek nevezett teherhajóval 2 küldetést hajtanak majd végre a Hold körül keringő űrállomáshoz.

A hasznos teher nagy súlya miatt a Falcon Heavy két oldalsó gyorsítórakétája valószínűleg nem lesz képes visszatérni a szárazföldi leszállóhelyre (RTLS – Return To Launch Site), ehelyett mindkettő várhatóan a tengeren lévő drónhajóra száll majd le, a középső fokozatot pedig „eldobják”, de pontos információk egyelőre nem állnak rendelkezésre a küldetés részleteiről.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye