Felborult és súlyosan megrongálódott a visszatérő drónhajón a SpaceX legendás Falcon-9 első fokozata

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

A legendás B1058-as booster a 19. repülése után, éppen hazaúton borult fel, és felső része elsüllyedt az óceánban.

A SpaceX ma hajnalban írta ki az X-en, hogy a flottavezér B1058 booster egy szállítás közbeni balesetet szenvedett, és leborult a Just Read The Instructions drónhajóról. A borulás okának az erős szelet és tengeri hullámokat jelölték meg. Az incidensről egyebeket nem tudhatunk, de a cég elárulta, hogy az újabban gyártott Falcon első fokozatok leszálló lábaiban egy önegyensúlyozó rendszer van, ezért sem az erősebb széllökések, sem az átlagnál jobban hullámzó tenger nem jelent veszélyt ezekre.

Elszomorító, hogy talán a legnagyobb múlttal rendelkező fokozattól kellett most elbúcsúznia a cégnek. Első repülése nem más volt mint a Demo-2 küldetés, ahol Bob Behnken és Doug Hurley űrhajósokat indították útnak a Nemzetközi Űrállomásra. Ez volt a SpaceX első személyzetes űrrepülése, és ennek tiszteletére az első és a második fokozat külön díszfestést kapott, ami még mostanáig is látszott. A booster röpke három és fél éves karrierje során több mint 860 műholdat segített pályára állítani, ez nagyjából 260 tonna hasznos teher.

demoA történelmi Demo-2 küldetés, amivel nem csak a SpaceX űrahajósokat szállító karrierje kezdődött meg, de a Spacejunkie YouTube-csatornán is ez volt az első jelentős misszió, amit élőben adtunk a nézőknek. Ég veled, B1058!

Borítókép: Richard Angle/Teslarati.com

Frissítés 12.27.:
A drónhajó még tegnap visszaért Port Canaveral-be, és a készült fotók, videók tanúsága szerint a fokozat valószínűleg felborult és kettétört a drónhajón, felső fele az óceánba veszett, míg az alsó felének maradványai a fedélzeten maradtak.

Fotók: Jerry Pike, Max Evans

Dark mode powered by Night Eye