Felemás eredmény az Ariane-6 decemberi tesztprogramjában

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A csak részben sikeres kimenetel nem befolyásolja a jövő év közepére tervezett debütáló indítás időpontját.

Az Arianespace az ESA-val karöltve a Ariane-6 utolsó földi tesztjeit hajtotta végre az elmúlt hetekben: először december 7-én Lampoldhausenben a második fokozatot, majd 15-én Kourou-ban az első fokozatot tesztelték újabb szimulációs beállítások alapján. Előbbi jóval idő előtt fejeződött be, utóbbi azonban jól végződött.

A kedden kiadott hivatalos beszámolóban úgy fogalmazott az űrhivatal, hogy a CTLO3 (Combined Test Loading 3) nevű kombinált földi tesztelés során minden a tervezett módon történt, a rakéta fő fokozati modelljével egy teljes visszaszámlálási folyamatot, majd 4 másodperces statikus hajtóműtesztet hajtottak végre. A sikeres próba annak tekintetében még jobb hír, hogy az ESA információi alapján extrém körülményeket szimuláltak szándékosan kedvezőtlen és hibahatáron lévő indítási paramétereket beprogramozva, azonban a rakéta rendszerei kiválóan teljesítettek. 
„Finomítottuk az Ariane-6 indítási protokollját, készen állunk! –
írták a nyilatkozat végén, miközben a december 7-i teszt nem épp a várakozások szerint zajlott.

A második fokozattal Németországban szintén egy hajtóműtesztet hajtottak végre, ám mindössze 2 perccel a gyújtás után a rendszer leállította a rakétamotor működését, mivel néhány szenzor a hibahatáron túl mutatott értékeket. Az ESA mégsem tekinti kudarcnak az idő előtti leállást, mivel ezúttal is extrém körülményeket állítottak be előre, melyekre a valóságban szinte biztosan nem fog sor kerülni. A leállást persze részletesebben is kivizsgálják, és várhatóan január közepén adnak bővebb tájékoztatást az eseményekről.

Ami biztosnak tűnik, hogy ez a részsiker nem érinti hátrányosan az Ariane-6 június 15 – július 31 közötti időszakban tervezett bemutatkozó indítását, és jövő év elején folytatódhatnak tesztek a gyorsleoldású csatlakozókkal és üzemanyag-átfejtő berendezésekkel. A repülésre szánt rakéta elemei pedig február közepén érkezhetnek Francia Guyana-ba, hogy aztán tavasszal megkezdődhessen a hordozó összeszerelése.

Fotó: Arianespace
Dark mode powered by Night Eye