Felemás eredmény az Ariane-6 decemberi tesztprogramjában

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

A csak részben sikeres kimenetel nem befolyásolja a jövő év közepére tervezett debütáló indítás időpontját.

Az Arianespace az ESA-val karöltve a Ariane-6 utolsó földi tesztjeit hajtotta végre az elmúlt hetekben: először december 7-én Lampoldhausenben a második fokozatot, majd 15-én Kourou-ban az első fokozatot tesztelték újabb szimulációs beállítások alapján. Előbbi jóval idő előtt fejeződött be, utóbbi azonban jól végződött.

A kedden kiadott hivatalos beszámolóban úgy fogalmazott az űrhivatal, hogy a CTLO3 (Combined Test Loading 3) nevű kombinált földi tesztelés során minden a tervezett módon történt, a rakéta fő fokozati modelljével egy teljes visszaszámlálási folyamatot, majd 4 másodperces statikus hajtóműtesztet hajtottak végre. A sikeres próba annak tekintetében még jobb hír, hogy az ESA információi alapján extrém körülményeket szimuláltak szándékosan kedvezőtlen és hibahatáron lévő indítási paramétereket beprogramozva, azonban a rakéta rendszerei kiválóan teljesítettek. 
„Finomítottuk az Ariane-6 indítási protokollját, készen állunk! –
írták a nyilatkozat végén, miközben a december 7-i teszt nem épp a várakozások szerint zajlott.

A második fokozattal Németországban szintén egy hajtóműtesztet hajtottak végre, ám mindössze 2 perccel a gyújtás után a rendszer leállította a rakétamotor működését, mivel néhány szenzor a hibahatáron túl mutatott értékeket. Az ESA mégsem tekinti kudarcnak az idő előtti leállást, mivel ezúttal is extrém körülményeket állítottak be előre, melyekre a valóságban szinte biztosan nem fog sor kerülni. A leállást persze részletesebben is kivizsgálják, és várhatóan január közepén adnak bővebb tájékoztatást az eseményekről.

Ami biztosnak tűnik, hogy ez a részsiker nem érinti hátrányosan az Ariane-6 június 15 – július 31 közötti időszakban tervezett bemutatkozó indítását, és jövő év elején folytatódhatnak tesztek a gyorsleoldású csatlakozókkal és üzemanyag-átfejtő berendezésekkel. A repülésre szánt rakéta elemei pedig február közepén érkezhetnek Francia Guyana-ba, hogy aztán tavasszal megkezdődhessen a hordozó összeszerelése.

Fotó: Arianespace
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye