Felfordulást okozott, majd a Csendes-óceánba zuhant le a kínai rakéta

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

„Sajnos a repülőjáratát elhalasztották a CZ-5B objektum légkörbe való belépésének kockázata miatt…” – sokan olvashatták ezt tegnap a spanyol és francia repterek várótermeiben, s közben vakarhatták a fejüket, hogy mit mégis mit jelent ez a betű- és számkombináció.

Október 31-én állították pályára a kínai Tienkung űrállomás legújabb, és egyben egyik utolsó elemét, a Mengtien kutatómodult. A közel húsztonnás laboratórium azóta önállóan hozzákapcsolódott az újonnan épített állomáshoz, és az űrhajósok legnagyobb örömére már be is lakhatták. Emellett azonban egy másik lényeges űreszköz is pályán maradt a modul mellett: az őt szállító, 30 méter hosszú és közel 23 tonnát nyomó rakétadarab. Teljes irányítatlanul, keringve a bolygó körül, mint egy időzített bomba, ami bármikor leérhet a légkörbe. Igen, ez a szomorú valóság 2022-ben…

A Hosszú Menetelés-5B (CZ-5B) rakéta startja a Mengtien modullal a fedélzetén. Kép forrása: Global Times CN

A Hosszú Menetelés-5B rakéta különleges tulajdonsága, hogy szokás szerint indítás után pár napig-hétig a központi fokozat alacsony pályán rostokol, és eközben az egész világ totózik, hogy vajon hova (vagy éppen hova nem) fog becsapódni a szerkezet. Korábban már volt hogy az Indiai-óceán felett ért atmoszférát a rakéta, de voltak olyan küldetések, amikor Indonézia, vagy éppen Elefántcsontpart kapott egy kis űrszemét-esőt az égből.

Ennek a rakéta felépítése az oka: a CZ-5B egy ún. másfél-fokozatú rakéta. Na de mit is jelent ez? Általában egy kétfokozatú rakétánál az első fokozatot a Földön indítják be, majd miután elégette a hajtóanyagát leválasztják, és indulhat a második fokozat működése a világűrben. Általában a rakétáknál a második (vagy a harmadik) lépcső feladata az, hogy a Föld körüli keringéshez szükséges sebességet elérje a műhold.

A kínai nehézsúlyú bajnoknál ez kicsit másképpen van: a rakéta egy központi fokozatból áll, amit négy oldalsó segédrakéta zár közre. A központi fokozat (vagy magfokozat) tetején csücsül a hasznos teher, jelen esetben ez most a Mengtien laboratórium volt. A rakéta lényege, hogy az összes fokozatot a Földön indítják be – a repülés első szakaszában a négy segédrakéta segítségével emelkedik a monstrum a magasba, majd a repülés második szakaszában már csak a központi fokozat folytatja a gyorsítást egyenesen keringési pályára.

Dark mode powered by Night Eye