Felhagynak a Lucy űrszonda napelemének rögzítési kísérletével

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

A Lucy csapata úgy döntött, hogy felfüggesztik a további telepítési kísérleteket az űrszonda nem megfelelően reteszelődött napelemével összefüggésben. Elhatározásuk abból ered, miszerint a napelemtábla jelenlegi állapota elfogadható kockázati szintet jelent, és a további, ilyen jellegű tevékenységek vélhetően nem járnának előnyökkel, emellett a 2022. december 13-án tett kísérletük is csak kis mértékű változást eredményezett a napelempanel mozgásában. A földi tesztek ráadásul azt mutatták, hogy a rögzítési próbák akkor voltak a legeredményesebbek, amikor az űreszköz a Naphoz közelebb volt. Mivel a szonda jelenleg 197 millió kilométerre van központi csillagunktól és 35 000 km/h sebességgel távolodik, a csapat nem számít arra, hogy a további telepítési kísérletek a jelenlegi körülmények között hasznosak lennének.

Az űreszköz adatai alapján, valamint mérnöki modellek segítségével a csapat arra a következtetésre jutott, hogy a napelemtábla több mint 98%-ban ki van bontva, és elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a Lucy 12 éves küldetése során jelentkező negatív hatásoknak. A napelem stabilitásával kapcsolatban további megerősítést jelentett a szonda 2022. október 16-án teljesített Föld melletti elrepülése is, mely a jelenlegi naptávolság mellett az elvárt teljesítményt produkálja, és várhatóan elegendő kapacitást biztosít az alapfeladat maradéktalan végrehajtásához.

A Lucy az említett tavaly októberi gravitációs hintamanővernek köszönhetően most olyan pályára állt, amellyel több mint 500 millió km-re távolodik el a Naptól, mielőtt 2024. december 12-én visszatér a Földre egy második manőver erejéig. A következő másfél évben a csapat folytatja az adatgyűjtést arról, hogyan viselkedik a napelemes rendszer repülés közben. A legjelentősebb ilyen megfigyelésre 2024 februárjában kerül sor, amikor az űreszköz először fogja működtetni főhajtóművét. Ahogy az űreszköz 2024 őszén, a Földhöz való közeledése során felmelegszik, a misszió csapata újraértékeli, hogy szükség lesz-e további lépésekre a kockázat csökkentése érdekében.

Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye