Felhőtakaró alól kikukucskálva üdvözli a tavaszt a Balaton!

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Elkészült az első, magyar űreszköz által készített felvétel hazánkról.

A C3S Kft. sajtóközleménye

Elkészült az első magyar űreszköz által készített felvétel hazánkról. A VIREO magyar műhold már számos lenyűgöző felvételt készített a Föld felszínéről, a Nílus deltájától a Mount Everest havas csúcsáig, a C3S Kft. munkatársai számára mégis a legkedvesebb felvételek a Balaton tavaszi ébredését örökítik meg.

A napokban megérkeztek az első fotók, melyeket magyar műhold készített hazánk egy, az űrből is jól azonosítható pontjáról. A lassan egy éve Föld körüli pályára állított, Magyarországon fejlesztett, gyártott és Budapesten üzemeltetett VIREO műhold elsődleges feladatának sikeres lezárását követően a missziót vezető C3S Kft. számos további tesztet és működést ellenőrző műveletet végez el. Ennek a tesztelésnek egyik kulcsmozzanata, amikor a műholdat a Föld egy adott pontjára irányítva sorozatfelvételt készít a cég, ezúttal a teszt célpontja a Balaton volt. Az így megszerzett adatok és tapasztalatok segíteni fogják a következő műholdas küldetéseket, így például a műholdon végzett mesterséges intelligencia vezérelte képfeldolgozási képesség bizonyításához felhasznált apró kamerával a fényképezéshez kapcsolódó üzemeltetési feladat lépéseit is ki tudták próbálni a magyar cég munkatársai. Az így megszerzett tudást és funkciókat a cég későbbi földmegfigyelési, például mezőgazdasági műholdjai fogják hasznosítani.

Az első, magyar űreszköz által készített fotó hazánkról. Forrás: C3S Kft.

A C3S Kft.

A C3S Kft. 2012-ben alapított budapesti székhelyű űripari vállalat. Tevékenységének középpontjában olyan 3-16U méretű, nagy megbízhatóságú műholdplatformok és robusztus, redundáns alrendszerek tervezése és gyártása áll, amelyek a tudományos vagy kereskedelmi igényeknek egyaránt megfelelnek. A cég küldetésoperációs rendszere a missziók teljes életciklusát végig követi. A nanoműholdas cégek között a C3S olyan nagyműholdas megoldások és technológiák kis méretű megvalósításával vívott ki előkelő helyet, amelyek garanciát jelentenek a hosszú élettartamra és a nagy megbízhatóságra. A CubeSat-ok világán túl, nagyműholdas projektekben energiaellátó és hasznosteher-szabályozó rendszerek tervezőjeként van jelen. Első 3U küldetése, a RadCube 2021-ben került felbocsátásra. Második, teljes mértékben ipari igényeket kiszolgáló missziója, a szintén 3U méretű VIREO.


A VIREO műhold a SpaceX Transporter-7 küldetés keretében indult a világűrbe 2023. április 15-én, melyet mi is élőben közvetítettünk Youtube-csatornánkon. 
Köszönjük a C3S Kft-nek, hogy eljuttatta hozzánk a fenti sajtóközleményt!

Dark mode powered by Night Eye