Felkerült az utolsó darab iROSA napelemtábla is az ISS-re

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A tegnapi napon, június 15-én befejeződött az utolsó, hatodik iROSA napelem installálása is a Nemzetközi Űrállomásra. A műveletben ezúttal is Woody Hoburg és Steve Bowen vett részt, akik magyar idő szerint 14:42-kor hagyták el az ISS fedélzetét a Quest légzsilipen keresztül.

Az 5 óra 35 percig tartó űrséta vezetője Hoburg volt, melyet piros csíkos űrruhája jelzett, társa Bowen ezzel szemben jelöletlen szkafandert viselt. A duó ismét gond nélkül abszolválta a rájuk bízott feladatot, és sikeresen felszerelték a 18,2 m x 6 m mérettel rendelkező iROSA (International Space Station Roll-Out Solar Array) napelemet, mely az ötödikként felkerült egység párja volt.

Mindegyik új iROSA több mint 20 kilowatt villamos energiát termel, és együttesen 30%-kal nagyobb energiatermelést tesznek lehetővé, mint az állomás jelenlegi tömbjei.

A NASA és a Boeing tervei között szerepel egy negyedik garnitúra is, amely tovább növeli majd a Nemzetközi Űrállomás energiaellátását. Az ehhez tartozó hetedik és nyolcadik darabot várhatóan valamikor 2025-ben szállítják az ISS-re.

Összességében ez volt a 265. űrséta az űrállomás összeszerelésének, korszerűsítésének és karbantartásának támogatására. Hoburg számára ez volt a második űrséta, míg Bowen már a tizedikkel büszkélkedhet.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye