Felkerült az utolsó darab iROSA napelemtábla is az ISS-re

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

A tegnapi napon, június 15-én befejeződött az utolsó, hatodik iROSA napelem installálása is a Nemzetközi Űrállomásra. A műveletben ezúttal is Woody Hoburg és Steve Bowen vett részt, akik magyar idő szerint 14:42-kor hagyták el az ISS fedélzetét a Quest légzsilipen keresztül.

Az 5 óra 35 percig tartó űrséta vezetője Hoburg volt, melyet piros csíkos űrruhája jelzett, társa Bowen ezzel szemben jelöletlen szkafandert viselt. A duó ismét gond nélkül abszolválta a rájuk bízott feladatot, és sikeresen felszerelték a 18,2 m x 6 m mérettel rendelkező iROSA (International Space Station Roll-Out Solar Array) napelemet, mely az ötödikként felkerült egység párja volt.

Mindegyik új iROSA több mint 20 kilowatt villamos energiát termel, és együttesen 30%-kal nagyobb energiatermelést tesznek lehetővé, mint az állomás jelenlegi tömbjei.

A NASA és a Boeing tervei között szerepel egy negyedik garnitúra is, amely tovább növeli majd a Nemzetközi Űrállomás energiaellátását. Az ehhez tartozó hetedik és nyolcadik darabot várhatóan valamikor 2025-ben szállítják az ISS-re.

Összességében ez volt a 265. űrséta az űrállomás összeszerelésének, korszerűsítésének és karbantartásának támogatására. Hoburg számára ez volt a második űrséta, míg Bowen már a tizedikkel büszkélkedhet.

Dark mode powered by Night Eye