Feloldott dokumentumok a Venyera-8 küldetésről

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Fél évszázaddal ezelőtt, 1972. július 22-én landolt a szovjet bolygóközi űrszonda, a Venyera-8 a Vénusz felszínén. Fontos adatokat közölt a tudósoknak a bolygó légkörének paramétereiről, a felszín megvilágítási szintjéről, és a vénuszi sziklák felépítéséről. A Venyera-8 űrszondát 1972. március 27-én, moszkvai idő szerint 07:15:06-kor indították a Bajkonuri Kozmodrómról egy Molnija-M hordozórakéta fedélzetén. Maga a landolás folyamatát, és a tudományos eredményeket, már egy korábbi cikkemben összefoglaltam, amelyben az 50 évvel ezelőtti landolásról emlékeztünk meg. A Roszkoszmosz most először közzéteszi az eddig titkosított dokumentumok egy részét, a Venyera-8 (amelyre a titkosítás miatt csak V-72-es objektumként hivatkoznak), repülésének előkészítéséről és annak lebonyolításáról.

A Venyera-8-ban megbújó tudományos műszerek, és maga a szonda felépítése. Forrás: Roszkoszmosz

A Venyera-8 működése a Vénusz felszínén. Bal alsó sarokban egy antenna, majd középen magán a szonda tetején érzékelők láthatók amelyek mérték a légköri nyomást, és a hőmérsékletet, valamint fényérzékelők és további antennák is fel vannak tüntetve. Forrás: Roszkoszmosz

Grafika a szondáról. Forrás: Roszkoszmosz

Az ereszkedés, és maga az ejtőernyő tesztelése földi körülmények között. Forrás: Roszkoszmosz

ARCHÍV DOKUMENTUMOK

1971. április 29

Kivonat a testületi ülés jegyzőkönyvéből. Általános Mérnöki Minisztérium.

A kivonat az ülés napirendjének tárgyalásáról készült jegyzőkönyvéből, amely mérlegelte a kilátásokat az űreszköz fejlesztését a Nap bolygóinak tanulmányozására, köztük a Vénusz bolygóra irányuló 1972-es küldetést. A terveket bejelentették a fejlett rendszerek létrehozására.

1972. március 22

A Szovjetunió Általános Gépészmérnöki Minisztérium, Gépészmérnöki Központi Kutatóintézet igazgatójának a levele, a Szovjetunió Tudományos Akadémia Űrkutatási, Osztályközi és Műszaki Tanács elnökéhez.

Bemutatták az Állami Bizottság 1972. március 13-i határozatát a két V-72-es objektum felbocsátásáról.

1972. március 14

A Szovjetunió Szerelési és Speciális Építési Munkáinak Összszövetségi Kutatóintézet vezetőjének levele, a Termikus Eljárások Kutatóintézet vezetőjéhez, pontosabban Valentyin Jakovlevics Likhushinnak címezve. Továbbá a Szovjetunió Tudományos Akadémia Alkalmazott Matematikai Intézet igazgatójához, Msztyiszlav Vszevolodovics Keldishez, és a Szovjetunió Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének igazgatójának G.N. Petrovhoz.

A levél tájékoztat a V-72-es objektum fő ejtőernyőjének hőállványon történő tesztelésének eredményéről. Fel kell hívni a figyelmet a bolygó légkörének gázösszetételének pontos szimulációjára, hogy az eszköz számított jellemzőit megkapjuk.

1972. március 15

Az Állami Bizottság elnökének, Alekszandr Grigorjevics Mrjkin levele, a Szovjetunió Tudományos Akadémia Űrkutatási, Osztályközi és Műszaki Tanács elnökéhez, Msztyiszlav Vszevolodovics Keldishez.

Bemutatták, a 8K78M-V-72 rakéta és egyben az űrszonda tervezett repülési tesztjével foglalkozó, Állami Bizottság ülésének határozatát és jegyzőkönyvét.

1972. április 7

A Moszkvai Állami Egyetem Atommagfizikai Kutatóintézet igazgatójának levele, a Szemjon Alekszejevics Lavocskinról elnevezett Üzem főtervezőjének. A levél írói, Szergej Szergejevics Krjukov, és a Szovjetunió Tudományos Akadémia Űrkutatási, Osztályközi és Műszaki Tanács titkára, M.Ja. Marov.

Javaslatokat nyújtanak be, az 1972. március 31-én felbocsátott felső fokozat meghibásodása miatt, Föld közeli pályán maradó Kozmosz-482 műhold, és a V-72 671-es számú objektum sugárzási helyzetének tanulmányozására.

1972. március 16

A Szemjon Alekszejevics Lavocskinról elnevezett Üzem szakértői bizottság elnökének levele, a Szovjetunió Tudományos Akadémia Űrkutatási, Osztályközi és Műszaki Tanácsa elnökéhez, Msztyiszlav Vszevolodovics Keldishez.

Bemutatják a V-72-es objektumról a Vénusz tanulmányozására létrehozott szakértői bizottság következtetését 1972-ben. Megjegyzendő: „A V-72 objektum és rendszerei fejlesztése során hozott műszaki döntések helyesek…Az objektum tervezett földi tesztjeinek köre…elegendő.”

1972. május 5

Az Állami Bizottság elnökének levele, a Szovjetunió Tudományos Akadémia Űrkutatási, Osztályközi és Műszaki Tanácsának elnökéhez, Msztyiszlav Vszevolodovics Keldishez.

Benyújtották a 8K78M-V-72 rakéta- és az űrszonda repülési kísérleteinek elvégzéséről szóló 1972. április 28-i határozatot. Felhívják a figyelmet arra, hogy „a V-72 620-as számú objektummal (Venyera-8) az ütemterv szerint kell haladni”, valamint a „leszálló járművet és a V-72 sz. objektum orbitális rekeszét le kell választani” valamint a 671-es (Kozmosz-482) objektummal, a további munkát le kell állítani.

1972. június 10

A Moszkvai Állami Egyetem Atommagfizikai Kutatóintézet igazgatójának levele, a Szovjetunió Tudományos Akadémia Űrkutatási, Osztályközi és Műszaki Tanácsának tudományos titkárának, M.Ja. Marovnak, és a Szovjetunió Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének igazgatóhelyettesének, G.S. Narimanovnak.

Tájékoztatást nyújtanak a szondára felszerelt műszerekről, amelyek a bolygóközi térben a V-72 670-es számú objektum (Venyera-8) repülése során ért korpuszkuláris sugárzást vizsgálják.

1972. június 13

A Geokémiai és Analitikai Kémiai Intézet igazgatójának levele, a Szovjetunió Vernadszkij Tudományos Akadémia, Űrkutatási, Osztályközi és Műszaki Tanács tudományos titkárának M.Ja. Marovnak.

Információkat mutatnak be a GeoCI által gyártott és a V-72-es objektumba telepített műszerekről, amelyek a Vénusz felszínét alkotó kőzetekből származó gammasugárzás spektrális összetételének intenzitását határozzák meg.

1972. július 18

A Szovjetunió Tudományos Akadémia és Műszaki Tanács titkárának levele, M.Ja. Marovtól, az Állami Bizottság elnökének, A.G. Mrjkinhez és még sokan másokhoz.

Bemutatnak egy programot a tudományos kísérletek elvégzésére, és a kísérletek eredményeinek tesztelésére, a V-72 objektum minden részletében.

1972. szeptember 18

Levél a Szovjetunió Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézet igazgatójától, Ju.K. Khodarevtől, a Szovjetunió Tudományos Akadémia Űrkutatási, Osztályközi és Műszaki Tanácsának tudományos titkárának, M.Ja. Marovnak.

Bemutatják a Vénusz albedóján lévő V-72 objektum adatainak feldolgozása során nyert információkat.

1972. március-július

A Venyera-8 űrszonda tudományos és műszaki eredményeinek, és rekordjainak ügye.

A Szovjetunió Repülési Sportszövetsége által készített, és a Nemzetközi Repülési Szövetséghez benyújtott irat másolata a szondáról, a Vénusz felszínén való aktív fennállásának idejére felállított világrekord rögzítésére.

Az összes dokumentum forrása: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye