Felrobbant egy japán hajtómű tesztelés közben

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Ahogy az a japán média értesülésiből kiderült, pénteken a Japán Űrügynökség (JAXA) egyik hajtóműtesztje során robbanás történt.  A műveletre az Akita-prefektrúrában találtható Nosiro központban került sor, ahol éppen az újgenerációs Epsilon-S rakéta szilárd hajtóanyagú fokozatát tesztelték.

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) és a rendőrség tájékoztatása szerint senki sem sérült meg a központban a nagy erejű robbanásban – ilyen tesztek során ugyanis a felügyelő személyzet biztonságos távolságban tartózkodik a veszélyes területtől, vagy egy biztonságos, földalatti bunkerből követi az eseményeket.

Az incidens körülbelül egy perccel azután történt, hogy a mérnökök beindították a hajtóművet. A motor meghibásodása először abban nyilvánult meg, hogy az égés egyenetlenné vált, majd ezt követően robbant fel a motor a tesztálvánnyal együtt. 

A robbanás ereje az értesülések szerint lerobbantotta a komplexum tetőszerkezetét és az épület külső falainak egy részét is ledöntötte. Az épületben keletkezett tüzet a tűzoltók nagyjából két órával  robbanás után oltották el, amely reggel 9 óra körül történt.

Az Epsilon-S tesztje közben bekövetkezett robbanás. Fotó: Japan Times/KYODO
 Az Epsilon-S tesztje közben bekövetkezett robbanás. Fotó: Japan Times/KYODO

A kudarc nem könnyít a japán űripar helyzetén: márciusban a JAXA legújabb nehézrakétája, a H3 első tesztje sem aratott sok sikert, ugyanis a rakétát meg kellett semmisíteni repülés közben egy meghibásodás miatt. 

Az Epsilon-rakéták terén sem valami kedvező a helyzet, ugyanis a jelenleg üzemeltetett Epsilon hordozó egyik tavaly októberi startján nyolc műhold veszett oda, miután a második fokozat irányíthatatlanná vált, és szintén ki kellett küldeni az önmegsemmisítő parancsot. Az Epsilon-S első repülése a mostani robbanással végződő teszt után pedig kérdésessé vált, ugyanis eddig a JAXA tervei szerint idén kellett volna először repülnie az új rakétának, de ez most biztos csúszni fog.

A sikertelen hajtóműteszt videón.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye