Félszáz küldetésnél tart idén a SpaceX

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Újabb Starlink küldetéssel érték el ezt a komoly eredményt.

Ismét egy házon belüli küldetés, azon belül is a Starlink 8-7 végrehajtása volt terítéken a SpaceX-nél, ami a számozással ellentétben nem a hetedik, hanem a harmadik missziót jelentette a nyolcadik réteg kiépítésére. Az indítás helyszíne a Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E komplexuma volt.

A főszerepet a Falcon-9 B1063 játszotta, mely 18. útjára indult magyar idő szerint 20:39-kor. Ez a hordozó 2020 novemberében mutatkozott be, majd egy évvel később került át Floridából Kaliforniába, ahol azóta is szorgosan gyűjti repüléseinek számát. A mostani küldetésen is 20 műhold kapott helyet a raktérben, arról viszont nincs információ, hogy közöttük volt-e direct-to-cell, azaz mobiltelefonos elérési szolgáltatást segítő verzió is. A rakétafokozatok nem okoztak csalódást, az első fokozat ismét rátalált az Of Course I Still Love You drónhajóra, a második pedig a kijelölt 336 km x 345 km-es, 53° hajlásszögű pályára állította a szatelliteket. 

Ezzel már több mint 6400 egységet juttatott az űrbe a SpaceX, melyek közül 5233 üzemel, 415 tért vissza és semmisült meg. A cégnek ez volt májusban a hetedik, 2024-ben pedig már az 50. küldetése, ami 2,7 napos indítási átlagot jelent. Ha a jelenlegi ütemet tudják tartani, év végéig akár 130-135 indítás is összejöhet, ezzel ismét toronymagasan bárki más előtt fognak végezni a rangsorban.

Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye