Felszerelték a Psyche űrszonda hatalmas napelemét

Kapcsolódó

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A nap képe #1445 – Csodálatos Föld

Michael López-Alegria szavaival élve: "Semmilyen szintű oktatás vagy felkészülés...

Űrséta során javítják a Nemzetközi Űrállomás röntgenteleszkópját

A Nemzetközi Űrállomás röntgenteleszkópját, azaz a NICER-t (Neutron star...

Megtörtént a Psyche űrszonda egyik napelemtáblájának fontos tesztje, aminek során felszerelték, kibontották, majd visszahelyezték eredeti állapotába. Ez a próba újabb mérföldkő a szonda számára, hiszen ezzel még biztosabbá vált az augusztusban esedékes indítása.

Az iker napelemtáblák mérete/területe 75 m2, mindösszesen 5 panelből állnak, és kereszt alakban helyezkednek el a Psyche két oldalán. Érdekesség, hogy a JPL (Jet Propulsion Laboratory) ennél nagyobb napelemeket még soha nem telepített űreszközre. Körülbelül egy órával az indítást követően fognak kinyílni, majd rögzülni a megfelelő pozícióban – ez oldalanként nagyjából 7 és fél percet fog igénybe venni. Amikor a napelemtáblák teljesen kibontakoznak a szonda elnyeri végső méretét, ami körülbelül akkora lesz, mint egy teniszpálya. A 3,5 évig tartó utazását követően, a tervek szerint 2026-ban fog megérkezni úti céljához, a Psyche 16 kisbolygóhoz. További érdekes információkat a küldetésről ide kattintva érhettek el.

A napelemtábla teszt előtti vizsgálata. Forrás: NASA/JPL-Caltech

Mivel a Mars és a Jupiter közötti, a Naptól távoli aszteroidaövbe való eljutás kihívást jelent, talán az egyik legfontosabb feladat a megfelelő energiaellátás. A Psyche napelemeinek alaptechnológiája nem sokban tér el azoktól, amiket otthonainkra szerelünk, de amiben igen, amiatt válnak különlegessé. Szuperhatékonyak, könnyűek, sugárzásállóak, és kevesebb napfényből is több energiát tudnak biztosítani. A Föld közelében keringő űreszközök napelemtáblái kb. 21 kilowattot termelnek, ami három-négy átlagos amerikai otthon áramellátásához elegendő. A Psyche-nál azonban ez a szám megközelítőleg 2 kilowatt, ami egy hajszárítónál alig többre elegendő csak.

A Psyche űrszonda egyik napelemtáblája a JPL tisztaszobájában. Forrás: NASA/JPL-Caltech

Miután a három középső panel tesztjei sikerrel zárultak a JPL tisztaszobájában, azok visszakerülnek a Maxar-hoz. Itt speciális berendezésekkel fogják tesztelni a két, egymásra merőleges keresztpanelek telepítését. A panelek újbóli egyesítését az űrszondával késő tavaszra tervezik, amit a Kennedy Űrközpontban fognak elvégezni.

Dark mode powered by Night Eye