Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Kapcsolódó

Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat...

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera űrszonda két fő elemét összeillesztették, most pedig újabb műveletet végeztek el a szakemberek. Az ESA hollandiai ESTEC tesztközpontjában ugyanis felszerelésre került a Hera egyik, három panelből álló napelemszárnya, amit az olaszországi Leonardo és a svájci Beyond Gravity biztosított.

Az 5 méteres szárnyat egy ellenőrzés, az ún. cold deployment check lebonyolítására kapta meg az űrszonda, mely tulajdonképpen egy teljes kibontási folyamat, ám ennek során még csak kézzel történt az említett művelet. Mivel a napelemszárnyakat úgy tervezték, hogy súlytalanságban is működjenek, a teszt során egy keret támasztotta meg a szerkezetet.

Forrás: ESA

A Hera jelenlegi tesztkampányának vége felé ezt a kihajtást meg fogják ismételni a mérnökök, viszont akkor már a hot deployment check részeként, amikor is a nyitást a szonda irányítja és hajtja majd végre.

Mint ahogyan azt a fentebbi képen láthatjuk, az űreszköz szemközti oldala nyitva volt a telepítési fázis alatt, mivel a szakemberek még mindig a belsejében található érzékelőkön dolgoztak. Azóta a szondát lezárták, valamint felszerelték az antennákat is, így a mechanikai tesztek folytatódhatnak.

Dark mode powered by Night Eye