Felszerelték az új Starliner űrhajót az Atlas-V hordozórakétára

Kapcsolódó

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Érkeznek az SLS Block-1B mobil indítótornyának első elemei a Kennedy Űrközpontba

A megnövelt méretű és teherbírású hordozórakéta az Artemis-4 küldetéstől...

Tegnap délelőtt kigördült a Boeing kicserélt CST-100 Starliner űrhajója a cég hangárjából a Kennedy Űrközpontban. A kapszula az OFT-2 jelzésű orbitális tesztküldetést kell végrehajtsa, amiről már több cikkben is írtunk. A tavaly nyári fiaskó után most tavasszal nyílik lehetőség a Boeing számára, hogy ezt a kötelező, még személyzet nélküli tesztet végrehajtsa, egyrészt az adatelemzések és javítások, majd az új űrhajó felkészítési folyamata, másrészt a Nemzetközi Űrállomásra induló emberes küldetések programja miatt.

Ám nem sokkal az átszállítás megkezdése után megint egy technikai probléma jött közbe: a ULA szállítójárművének hidraulikarendszerében szivárgás lépett fel, így több órás javítási munka következett. Végül ismét útnak indulhatott a Starliner, de még ezt követően sem ment minden az előírtaknak megfelelően, ugyanis útközben az egyik ablak védőborítása leesett az űrhajóról. Erről már nem is számolt be hivatalosan a Boeing, de elgondolkodtató, hogy ennyi hiba és késlekedés után hogyan történhet meg ilyesmi, és vajon mi fog még akár az indításig, vagy az indítás során előfordulni…

Végül magyar idő szerint este fél 7 után sikerült megérkeznie a szállítójárműnek a ULA függőleges összeszerelő csarnokához, ahol a már összeszerelt Atlas-V N22 rakéta várakozott. Az ellenőrzések után a Starliner felemelése következett a speciálisan erre a küldetésre két hajtóművel ellátott Centaur második fokozatra, ez a művelet szerencsére minden gond nélkül lezajlott. A következő napokban az utolsó felkészülési műveletek következnek, hogy a nemrég bejelentett dátum alapján két hét múlva, magyar idő szerint május 20-án 0:54-kor végre elindulhasson az OFT-2 küldetés.

Fotó: ULA

A Starliner már az Atlas-V Centaur tetején. Fotó: ULA

Dark mode powered by Night Eye