Felszerelték az új Starliner űrhajót az Atlas-V hordozórakétára

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Tegnap délelőtt kigördült a Boeing kicserélt CST-100 Starliner űrhajója a cég hangárjából a Kennedy Űrközpontban. A kapszula az OFT-2 jelzésű orbitális tesztküldetést kell végrehajtsa, amiről már több cikkben is írtunk. A tavaly nyári fiaskó után most tavasszal nyílik lehetőség a Boeing számára, hogy ezt a kötelező, még személyzet nélküli tesztet végrehajtsa, egyrészt az adatelemzések és javítások, majd az új űrhajó felkészítési folyamata, másrészt a Nemzetközi Űrállomásra induló emberes küldetések programja miatt.

Ám nem sokkal az átszállítás megkezdése után megint egy technikai probléma jött közbe: a ULA szállítójárművének hidraulikarendszerében szivárgás lépett fel, így több órás javítási munka következett. Végül ismét útnak indulhatott a Starliner, de még ezt követően sem ment minden az előírtaknak megfelelően, ugyanis útközben az egyik ablak védőborítása leesett az űrhajóról. Erről már nem is számolt be hivatalosan a Boeing, de elgondolkodtató, hogy ennyi hiba és késlekedés után hogyan történhet meg ilyesmi, és vajon mi fog még akár az indításig, vagy az indítás során előfordulni…

Végül magyar idő szerint este fél 7 után sikerült megérkeznie a szállítójárműnek a ULA függőleges összeszerelő csarnokához, ahol a már összeszerelt Atlas-V N22 rakéta várakozott. Az ellenőrzések után a Starliner felemelése következett a speciálisan erre a küldetésre két hajtóművel ellátott Centaur második fokozatra, ez a művelet szerencsére minden gond nélkül lezajlott. A következő napokban az utolsó felkészülési műveletek következnek, hogy a nemrég bejelentett dátum alapján két hét múlva, magyar idő szerint május 20-án 0:54-kor végre elindulhasson az OFT-2 küldetés.

Fotó: ULA

A Starliner már az Atlas-V Centaur tetején. Fotó: ULA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye