Felvétel a HAKUTO-R becsapódási helyéről

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az ispace HAKUTO-R leszállóegységének nem sikerült épségben landolnia a Hold felszínén, pontosabban az Atlas-kráter közelében. A NASA LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) keringőegysége 2023. április 26-án erről a területről készített 10 darab képet, melyet az ügynökség nemrégiben meg is osztott.

A felvételek egy nagyjából 40 km x 45 km területet fedtek le. A leszállási kísérlet előtt készült képet felhasználva az LRO Camera tudományos csapata meg is kezdte a leszállóegység keresését.

Az LROC Narrow Angle Camera mozaikja a HAKUTO-R leszállóhelyéről. Forrás: NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University
Az „A” nyíl egy kiemelkedő felszíni változásra, a „B”, „C” és „D” nyilak pedig a becsapódás helye körüli egyéb változásokra mutatnak. Forrás: NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University

A fentebbi, összehasonlító képpár alapján a csapat egy szokatlan felszíni változást azonosított a névleges leszállóhely közelében. A felvételen legalább négy kiemelkedő törmelékdarab és több kisebb változás látható. A középpont bal felső részen több világos pixel, a jobb alsó részen pedig több sötét pixel látható, mely ellentétes a közeli sziklákkal, ami arra utal, hogy vagy egy kis kráterről vagy a leszállóegység különböző részeiről beszélhetünk.

Ezt a területet az elkövetkező hónapokban tovább elemzik majd, mivel az LRO-nak lehetősége lesz további megfigyeléseket végezni a helyszínen különböző fényviszonyok és látószögek mellett.

A leszállóegység helye a landolási kísérletet követő napon. Forrás: NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye