Film- és sorozatajánló az ünnepekre

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

A két ünnep (és két szelet bejgli) közt az egyik legjobb elfoglaltság jófajta világűrös sorozatok és filmek nézése, így össszeszedtünk Nektek párat, amit nagyon tudunk ajánlani.

Kommentben jöhetnek a további ajánlások természetesen. 🙂

Mars (National Geographic) sorozat
A sorozat az első Marsra érkező űrhajósok életét és nehézségeit mutatja be, eddig két évadot forgattak belőle. Minden űrbolondnak kötelező, a részekben jelenlegi tudósok és jeles személyiségek (Andy Weir, Elon Musk stb.) is megszólalnak. Ahogy nézem a magyar Netflixen már nem elérhető, de alternatív forrásból be tudjátok szerezni.

Interstellar
Személyes legnagyobb kedvencem, szerintem nem kell részletesen bemutatni Christopher Nolan filmjét. Abszolút kötelező, és Netflixen elérhető.

Challenger: Az utolsó út
A Netflix 4 részes dukumentumfilmje a Challenger 1986-os katasztrófájáról. A sorozat nagyrészt Christa McAuliffe-re fókuszál, aki az első tanár lett volna a világűrben.

Gravity
Biztos vagyok benne, hogy ezt a filmet sem kell bemutatni: űrtörmelék miatt megsemmisül az űrsikló és a Nemzetközi Űrállomás, Sandra Bullock pedig elsodródik a világűrben. A történet semmi extra, de fantasztikusan a látvány. Netflixen jelenleg elérhető.

Mission Control: The Unsung Heroes of Apollo
Dokumentumfilm az Apollo-korszak legendás földi irányítóiról, kötelező darab. Netflixen jelenleg elérhető.

Szaljut-7
Orosz fikciós film a Szaljut-7 űrállomás megmentéséről. A filmnek nincs sok köze a valósághoz, de egynek jó volt. A látványért hatalmas elismerés az oroszoknak, a történetért már kevésbé. Alternatív forrásból beszerezhető.

For All Mankind
Alternatív történelmi sorozat az Apollo-korszakból, amiben az oroszok lépnek előszőr a Holdra. Kicsit sok benne a felesleges dráma, de hatalmas kedvenc és nagyon szórakoztató.
Apple TV+ szolgáltatáson elérhető, a második évad elvileg jövőre érkezik.

The Martian (A Mentőexpedíció)
Matt Damon a Marson ragad, és próbál túlélni. Nekem a filmverzió is tetszett, de természetesen a könyv milliószor jobb volt, kötelező darab. Netflixen jelenleg nem elérhető, de biztosan beszerezhető.

Apollo-11
Felejtsétek el a Neil Armstrongról szóló “Az első ember”-t (bár a Holdraszállós jelenet szép volt), az Apollo-11 viszont az eddigi legjobb dokumentumfilm a jeles eseményről, felújított és eddig soha nem látott felvételekkel. Streamingen nem látom, de alternatív módon beszerezhető.

Moon Machines
Az egyik legjobb dokumentumfilm az Apollo-programról, Youtube-on elérhető. Az ötrészes sorozatban külön beszélnek a Saturn rakétákról, az Apollo űrhajóról, a Holdkompról, a szkafanderekről és a holdjáróról.

Life (Élet)
Horrorszerű film a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ahol egy idegen életforma elszabadul. Nekem nagyon tetszett, jó kikapcsolódás volt. Alternatív csatornákon beszerezhető.

A Year In Space
Scott Kelly egyéves űrutazását bemutató 12 részes dokumentumfilm a Time-tól. Szintén hatalmas kedvenc, Netflixen elérhető.

Apollo-13
Igazi klasszikus film, bemutatást szerintem nem igényel. Szintén Netflixen nézhető.

Dark mode powered by Night Eye