Fly me to the Moon – in memoriam Nichelle Nichols

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

Bill Nelson, a NASA igazgatója a Star Trekről azt mondta, hogy az ikonikus sci-fi televíziós sorozat üzenete valójában a sokszínűségről és az inspirációról szól. Ez a két eszmény mai napig a NASA alapelvei közé tartozik. Gene Roddenberry, a szerző és producer jóval megelőzte korát filozófiájával. Ugyanakkor az általa megalkotott univerzum jobbá, hatékonyabbá, emberibbé teszi a NASA-t. Az első lépéseket Nichelle Nicholsnak köszönhetjük.

Forrás: https://www.nytimes.com/2022/08/27/arts/television/nichelle-nichols-ashes-space-rocket.html

„Az űr a legvégső határ” – 1966-ban hangzott el először a Star Trek című sci-fi sorozat nyitánya a televíziókészülékekből. Az évek során az űrkutatás, a sokszínűség és a befogadás inspiráló témáin keresztül természetes, a mai napig tartó kapcsolat alakult ki a Gene Roddenberry fiktív univerzuma és az amerikai űrhivatal között.

Véget ért az Apollo-program, a NASA új utakon indult el. A kecses rakéták masszív űrsiklókat segítették eljutni oda, ahol ember még nem járt. Amikor az űrsikló tíz évvel és kilenc nappal a sorozat premierje után kigurult a kaliforniai Palmdale-ben található Rockwell International gyártóüzemből, megcsillant rajta a felirat: Enterprise. 

Neil deGrasse Tyson fizikus a Star Trek ikonikus köszöntési kézmozdulatával

A történelem során számos hajót neveztek el Enterprise-nak. A „Star Trek IV: Az utazás hazafelé” című filmben Hősünk, Uhura (Nichelle Nichols) is meglátogatja az eredeti, a kikötőben pihenő Enterprise repülőgép-hordozót. Hatalmas flash: a valóság és a sci-fi kézen fogja egymást!

1977-ben az ikonikus Star Trek sorozat Uhura hadnagya immár civilben, mint Nichelle Nichols ült egy űrsikló-szimulátorban. A NASA Johnson Űrközpontjában egy korábbi csillagflotta tiszt igazi űrjárművet próbálhatott ki.

De menjünk vissza a hatvanas évek végére!

A Star Trek tanácsadói között megtaláljuk Jesco Von Puttkamert is, a NASA akkori tudományos igazgatóját. Nichols a forgatási szünetekben gyakran beszélgetett vele az űrhivatalról, az űrről, az űrprogramokról. De nem csak beszélgetett, hanem a tettek mezejére is lépett. Nicholsnak a „Hol vannak az embereim” kérdése több előadásán is elhangzott. 1977-ben a Nemzeti Űrkutatási Intézet igazgatótanácsának tagja lett. Woman in Motion elnevezésű tanácsadó cégén keresztül több női és színes bőrű jelentkezőt toborzott az űrhajósprogramba. Alig négy hónap alatt Nicholsnak több, mint 8000 jelentkezést köszönhetett a NASA. Köztük 1600 nőt és 1000 színes bőrű amerikai állampolgárt. Miatta lett asztronauta Sally Ride, az első amerikai hölgy az űrben; Frederick Gregory ezredes, a NASA későbbi helyettes adminisztrátora; Guion Stewart Bluford, aki az első afroamerikai volt az űrben. Judy Resnik, aki a második amerikai nő volt az űrben; Ronald McNair, a második afroamerikai, aki az űrbe repült; valamint Mae Jamison, aki az első afroamerikai hölgy volt az űrben.

William Shatner színész köszönti Stephen Hawking elméleti fizikust. Kép forrása: https://www.imdb.com/title/tt7104950/mediaviewer/rm4176894976/

Még mindig „az űr a végső határ”, ahogy azt több, mint 55 éve hallhatjuk az ikonikus Star Trek televíziós sorozatban. De ahogy Uhura fogalmazta: „Az űrprogramunk a jövőnk. Még el sem kezdtük”. Lássuk be, teljesen igaza volt!

Uhura egy olyan korban lett példakép, amikor az afroamerikai nők nem is szerepelhettek a televízióban. A CNN-nek Sheena McKenzie készített interjút a 82 éves Nichelle-lel. Nichols elmondta, hogy szerinte mi volt karrierje legfontosabb üzenete: „A tudomány nem a fiúk és nem a lányok játéka. Ez mindenki játéka. Arról szól, hogy hol vagyunk és hová tartunk”. Ahogyan az űrsikló program idején, ma is arra bátorítja a fiatalokat, hogy továbbra is a csillagok felé tekintsenek. „Az űrutazás hasznunkra válik itt a Földön is, és még nem értünk az út végére. Még számtalan felfedezés vár ránk.” – vallja Nichelle. 

Élettörténetével igaz lett Hawking professzor Star Trek iránti rajongásának magyarázata: „Today’s science fiction is often tomorrow’s science fact”, azaz „a jelen sci-fije, gyakran a jövő tudománya”. Ezért is mondta Nichols halála után Bill Nelson, a NASA adminisztrátora, hogy Nichelle „átalakította a NASA-t, küldetése a NASA küldetése”.

Nichelle Nichols hamvai az űrbe fognak utazni a NASA-val együttműködő magáncéggel, a Celestis-szel! Amikor ez a hír felröppent, e sorok írójának az első gondolata az volt, hogy IGEN, EZ AZ…! Ez az, amit megérdemel a színésznő. Ez az, amit megérdemel Uhura hadnagy. Ő, aki a hatvanas években a Csillaghajó kommunikációs tisztje volt, hol máshol is lelhetne végső nyugalmat? Ő, aki számos űrhajóst indította el az univerzum felé, hova máshova is kerülhetne páratlan életpályáját követően?

Forrás: https://www.nasa.gov/centers/dryden/multimedia/imagegallery/Visitors/TPT9183.html#.YlQffchBxPY

Nichelle most a United Launch Alliance Vulcan rakétán fog repülni, nem pedig az Enterprise fedélzetén. Oda juthat el, ahol még ember nem járt, a Föld-Hold rendszeren, sőt a James Webb-űrtávcsövön is túlra. Így több, mint 200, a hamvakat, üdvözlő üzeneteket és DNS-mintákat tartalmazó kapszulának lehet most a kommunikációs tisztje. 

A rakétát utazásának végén Enterprise állomássá keresztelik el. Milyen másik nevet is kaphatna?

Túl vagyunk az Artemis-1 sikeres misszióján. „Fly me to the Moon”, dúdolja Nichelle…

Forrás: https://uhura.com/

Forrás: https://eu.alamogordonews.com/story/news/2022/08/02/alamogordo-educators-worked-nichelle-nichols-nasa-flight-star-trek-uhura-space-science-new-mexico/65388127007/

És tudnunk kell, hogy Bill Nelson, az amerikai űrhivatal első embere szerint „Ma, amikor az Artemis keretében azon dolgozunk, hogy az első nőt és az első színes bőrű embert küldjük a Holdra, akkor a NASA-t Nichelle Nichols öröksége vezérli”.

Születésnapján emlékezzünk vissza nagyszerű életpályájára, majd tisztelettel adózzunk mi is nagyszerűsége előtt. Hallgatva laza dzsessz-énekét a „Woman in motion” végén, nekünk is kedvünk támad a kecses idős hölggyel elrepülni a Hold felé… És ha egy Csillagflotta kommunikációs tisztje ilyen szépen hív, akkor mennünk kell!

Kocsis ERzsó

Coolstarz Csillagászati Szakkör

Planetology

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye