Föld körüli pályán a CSG-2

Kapcsolódó

Kísérlet céljából fürjtojásokat küldenek az ISS-re

2023 decemberében japán fürjtojásokat küldenek a Nemzetközi Űrállomásra, hogy...

Még egy lépéssel közelebb a ULA a Vulcan első repüléséhez

Múlt éjjel hajtották végre az első hajtóműtesztet az újgenerációs...

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

Magyar idő szerint ma, éjfél után 11 perccel (helyi idő szerint hétfőn 18 óra 11 perckor) indult útnak a SpaceX negyedik küldetése 2022-ben: egy Falcon-9 rakéta sikeresen Föld körüli pályára helyezte az Olasz Űrügynökség CSG-2 távérzékelési szatellitjét. Külön érdemes megemlíteni, hogy idén ez már a második return-to-launch-site (RTLS) indítás volt, ami annyit jelent, hogy a Falcon-9 rakéta első fokozata dolga végeztével nem egy óceánon állomásozó drónhajóra tért vissza, hanem egy szárazföldi leszállóhelyre. Ez jelen esetben a Cape Canaveral-i Landing Zone-1 leszállási zóna volt, ami közvetlenül a rakéta indulási helye – az SLC-40 startállás – mellett található.

Az indulás pillanatai. Forrás: SpaceX

A Falcon-9 elemelkedése. Kép forrása: SpaceX

A kilenc Merlin-hajtóművel ellátott első fokozat probléma nélkül emelte el a rakétát Florida partjaitól. Körülbelül két perccel indulás után leálltak az első hajtóművek, és leválasztották a második fokozatot, ami egy Merlin hajtóművel felszerelve tovább folytatta útját Föld körüli pályára. Eközben a Falcon első fokozat tett egy 180 fokos fordulást, és három hajtóművet bekapcsolva visszairányította pályáját Cape Canaveral felé, egy hurkot megtéve.

Az élő közvetítésben nagyszerű képeket láthattunk, amelyet a földi közvetítő kamerával készítettek. A fenti felvételen az első és második fokozat szétválása, és az első fokozat 180 fokos fordulása látható, miközben a második fokozat folytatja útját. Forrás: Michael Sheetz

Ez után az első fokozat visszatért a légkörbe, és zajos hangrobbanások közepette megunhatatlan módon ismét sikeresen leszállt, ami ennek a boosternek már a harmadik alkalom volt. A második fokozat mindeközben elérte az első kozmikus sebességet, és egy alacsony Föld körüli pályára állította a Cosmo Skymed Second Generation-2 (CSG-2) műholdat.

Az első fokozat landolása. Forrás: SpaceX

A Cosmo-Skymed Second Generation-2 egy olasz gyártású földmegfigyelő-távérzékelő műhold, mely a CSG-1-gyel alkotott rendszerrel szolgáltat adatokat polgári, és katonai partnereknek egyaránt. Élettartamát 7 évre tervezik, de +2 évvel számolnak még a mérnökök. További részleteket a küldetésprofilunkban olvashattok, ami ezen a linken érhető el.

Ez az indítás volt…

  • a 138. Falcon-9 indítás
  • a 82. küldetés, amin újrahasznált hordozórakéta repült
  • zsinórban a 30. sikeres visszatérési kísérlet
  • a 4. idei SpaceX-indítás
  • a 8. indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

SciNews videó az indításról és a leszállásról

Dark mode powered by Night Eye