Föld körüli pályán a CSG-2

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Magyar idő szerint ma, éjfél után 11 perccel (helyi idő szerint hétfőn 18 óra 11 perckor) indult útnak a SpaceX negyedik küldetése 2022-ben: egy Falcon-9 rakéta sikeresen Föld körüli pályára helyezte az Olasz Űrügynökség CSG-2 távérzékelési szatellitjét. Külön érdemes megemlíteni, hogy idén ez már a második return-to-launch-site (RTLS) indítás volt, ami annyit jelent, hogy a Falcon-9 rakéta első fokozata dolga végeztével nem egy óceánon állomásozó drónhajóra tért vissza, hanem egy szárazföldi leszállóhelyre. Ez jelen esetben a Cape Canaveral-i Landing Zone-1 leszállási zóna volt, ami közvetlenül a rakéta indulási helye – az SLC-40 startállás – mellett található.

Az indulás pillanatai. Forrás: SpaceX

A Falcon-9 elemelkedése. Kép forrása: SpaceX

A kilenc Merlin-hajtóművel ellátott első fokozat probléma nélkül emelte el a rakétát Florida partjaitól. Körülbelül két perccel indulás után leálltak az első hajtóművek, és leválasztották a második fokozatot, ami egy Merlin hajtóművel felszerelve tovább folytatta útját Föld körüli pályára. Eközben a Falcon első fokozat tett egy 180 fokos fordulást, és három hajtóművet bekapcsolva visszairányította pályáját Cape Canaveral felé, egy hurkot megtéve.

Az élő közvetítésben nagyszerű képeket láthattunk, amelyet a földi közvetítő kamerával készítettek. A fenti felvételen az első és második fokozat szétválása, és az első fokozat 180 fokos fordulása látható, miközben a második fokozat folytatja útját. Forrás: Michael Sheetz

Ez után az első fokozat visszatért a légkörbe, és zajos hangrobbanások közepette megunhatatlan módon ismét sikeresen leszállt, ami ennek a boosternek már a harmadik alkalom volt. A második fokozat mindeközben elérte az első kozmikus sebességet, és egy alacsony Föld körüli pályára állította a Cosmo Skymed Second Generation-2 (CSG-2) műholdat.

Az első fokozat landolása. Forrás: SpaceX

A Cosmo-Skymed Second Generation-2 egy olasz gyártású földmegfigyelő-távérzékelő műhold, mely a CSG-1-gyel alkotott rendszerrel szolgáltat adatokat polgári, és katonai partnereknek egyaránt. Élettartamát 7 évre tervezik, de +2 évvel számolnak még a mérnökök. További részleteket a küldetésprofilunkban olvashattok, ami ezen a linken érhető el.

Ez az indítás volt…

  • a 138. Falcon-9 indítás
  • a 82. küldetés, amin újrahasznált hordozórakéta repült
  • zsinórban a 30. sikeres visszatérési kísérlet
  • a 4. idei SpaceX-indítás
  • a 8. indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

SciNews videó az indításról és a leszállásról

Dark mode powered by Night Eye