Föld körüli pályán a Szojuz MSz-20 és a japán űrturisták

Kapcsolódó

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Frissítés: Magyar idő szerint 14:46-kor sikeresen dokkolt a Szojuz MSz-20 űrhajó a Nemzetközi Űrállomás Poiszk moduljára.

Eredeti cikk

Ma reggel 8:38-kor, a tervezett időben elindult a Szojuz MSz-20 küldetés. Az űrhajóban a hivatásos kozmonauta Alekszandr Miszurkin mellett a Maezava Juszaku japán milliárdos üzletember és személyi asszisztense, Hirano Jozo indult a Nemzetközi Űrállomásra. A küldetés ezúttal kereskedelmi jellegű, hiszen Maezava és Hirano űrturistaként töltenek majd el 12 napot az ISS-en. A missziót a Space Adventures nevű vállalat szervezte.

Az indítás előtti felkészülés és maga a start is rendben lezajlott. Az emelkedés egyik leglátványosabb és legkritikusabb fázisa az első fokozatok leválása a rakéta törzséről (mely a második fokozatnak felel meg), ez a „Koroljov-keresztnek” nevezett esemény.

A Szojuz 2.1a indítása a kazahsztáni Bajkonurból. Fotó: Roszkoszmosz

A látványos „Koroljov-kereszt”. Forrás: Roszkoszmosz TV

Az MSz-20 űrhajó 27700 km/órás keringési sebességnél vált le a 3. fokozatról és kezdi meg a folyamatos pályaemelési magasságokat, illetve a megközelítési manővereket a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az űrhajósoknak a viszonylag szűk kabinban „mindössze” 6 órát kell eltölteniük, ennyi ideig tart ezúttal az utazás az ISS-re. Ott a Poiszk modulra fognak dokkolni, majd lebegnek át az űrállomásra, ahol az Expedíció-66 személyzete várja őket. Maezava és Hirano az egész küldetést dokumentálja majd, de emellett kísérleteket is végre fognak hajtani az ISS fedélzetén.

Dark mode powered by Night Eye