Föld körüli pályán a Szojuz MSz-20 és a japán űrturisták

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Frissítés: Magyar idő szerint 14:46-kor sikeresen dokkolt a Szojuz MSz-20 űrhajó a Nemzetközi Űrállomás Poiszk moduljára.

Eredeti cikk

Ma reggel 8:38-kor, a tervezett időben elindult a Szojuz MSz-20 küldetés. Az űrhajóban a hivatásos kozmonauta Alekszandr Miszurkin mellett a Maezava Juszaku japán milliárdos üzletember és személyi asszisztense, Hirano Jozo indult a Nemzetközi Űrállomásra. A küldetés ezúttal kereskedelmi jellegű, hiszen Maezava és Hirano űrturistaként töltenek majd el 12 napot az ISS-en. A missziót a Space Adventures nevű vállalat szervezte.

Az indítás előtti felkészülés és maga a start is rendben lezajlott. Az emelkedés egyik leglátványosabb és legkritikusabb fázisa az első fokozatok leválása a rakéta törzséről (mely a második fokozatnak felel meg), ez a „Koroljov-keresztnek” nevezett esemény.

A Szojuz 2.1a indítása a kazahsztáni Bajkonurból. Fotó: Roszkoszmosz

A látványos „Koroljov-kereszt”. Forrás: Roszkoszmosz TV

Az MSz-20 űrhajó 27700 km/órás keringési sebességnél vált le a 3. fokozatról és kezdi meg a folyamatos pályaemelési magasságokat, illetve a megközelítési manővereket a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az űrhajósoknak a viszonylag szűk kabinban „mindössze” 6 órát kell eltölteniük, ennyi ideig tart ezúttal az utazás az ISS-re. Ott a Poiszk modulra fognak dokkolni, majd lebegnek át az űrállomásra, ahol az Expedíció-66 személyzete várja őket. Maezava és Hirano az egész küldetést dokumentálja majd, de emellett kísérleteket is végre fognak hajtani az ISS fedélzetén.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye