Föld körüli pályán a Szojuz MSz-20 és a japán űrturisták

Kapcsolódó

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A nap képe #1308 – Hayley Arceneaux és a Föld

Hayley Arceneaux, az Inspiration4 küldetés orvosi tisztje, amint bolygónkat...

Frissítés: Magyar idő szerint 14:46-kor sikeresen dokkolt a Szojuz MSz-20 űrhajó a Nemzetközi Űrállomás Poiszk moduljára.

Eredeti cikk

Ma reggel 8:38-kor, a tervezett időben elindult a Szojuz MSz-20 küldetés. Az űrhajóban a hivatásos kozmonauta Alekszandr Miszurkin mellett a Maezava Juszaku japán milliárdos üzletember és személyi asszisztense, Hirano Jozo indult a Nemzetközi Űrállomásra. A küldetés ezúttal kereskedelmi jellegű, hiszen Maezava és Hirano űrturistaként töltenek majd el 12 napot az ISS-en. A missziót a Space Adventures nevű vállalat szervezte.

Az indítás előtti felkészülés és maga a start is rendben lezajlott. Az emelkedés egyik leglátványosabb és legkritikusabb fázisa az első fokozatok leválása a rakéta törzséről (mely a második fokozatnak felel meg), ez a „Koroljov-keresztnek” nevezett esemény.

A Szojuz 2.1a indítása a kazahsztáni Bajkonurból. Fotó: Roszkoszmosz

A látványos „Koroljov-kereszt”. Forrás: Roszkoszmosz TV

Az MSz-20 űrhajó 27700 km/órás keringési sebességnél vált le a 3. fokozatról és kezdi meg a folyamatos pályaemelési magasságokat, illetve a megközelítési manővereket a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az űrhajósoknak a viszonylag szűk kabinban „mindössze” 6 órát kell eltölteniük, ennyi ideig tart ezúttal az utazás az ISS-re. Ott a Poiszk modulra fognak dokkolni, majd lebegnek át az űrállomásra, ahol az Expedíció-66 személyzete várja őket. Maezava és Hirano az egész küldetést dokumentálja majd, de emellett kísérleteket is végre fognak hajtani az ISS fedélzetén.

Dark mode powered by Night Eye