Föld körüli pályán a Szojuz MSz-20 és a japán űrturisták

Kapcsolódó

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Frissítés: Magyar idő szerint 14:46-kor sikeresen dokkolt a Szojuz MSz-20 űrhajó a Nemzetközi Űrállomás Poiszk moduljára.

Eredeti cikk

Ma reggel 8:38-kor, a tervezett időben elindult a Szojuz MSz-20 küldetés. Az űrhajóban a hivatásos kozmonauta Alekszandr Miszurkin mellett a Maezava Juszaku japán milliárdos üzletember és személyi asszisztense, Hirano Jozo indult a Nemzetközi Űrállomásra. A küldetés ezúttal kereskedelmi jellegű, hiszen Maezava és Hirano űrturistaként töltenek majd el 12 napot az ISS-en. A missziót a Space Adventures nevű vállalat szervezte.

Az indítás előtti felkészülés és maga a start is rendben lezajlott. Az emelkedés egyik leglátványosabb és legkritikusabb fázisa az első fokozatok leválása a rakéta törzséről (mely a második fokozatnak felel meg), ez a „Koroljov-keresztnek” nevezett esemény.

A Szojuz 2.1a indítása a kazahsztáni Bajkonurból. Fotó: Roszkoszmosz

A látványos „Koroljov-kereszt”. Forrás: Roszkoszmosz TV

Az MSz-20 űrhajó 27700 km/órás keringési sebességnél vált le a 3. fokozatról és kezdi meg a folyamatos pályaemelési magasságokat, illetve a megközelítési manővereket a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az űrhajósoknak a viszonylag szűk kabinban „mindössze” 6 órát kell eltölteniük, ennyi ideig tart ezúttal az utazás az ISS-re. Ott a Poiszk modulra fognak dokkolni, majd lebegnek át az űrállomásra, ahol az Expedíció-66 személyzete várja őket. Maezava és Hirano az egész küldetést dokumentálja majd, de emellett kísérleteket is végre fognak hajtani az ISS fedélzetén.

Dark mode powered by Night Eye