Földmegfigyelő műholddal indult az indiai PSLV

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Mint azt küldetésprofilunkban olvashattátok, a PSLV első útjára készült, melyet a mai napon teljesített is. A Satish Dhawan Űrközpont, 1. számú indítóállásáról startoló rakéta egy elsődleges, és egy másodlagos hasznos teherrel emelkedett el. Előbbi a TeLEOS-2 névre hallgató szingapúri földmegfigyelő műhold volt, utóbbi pedig egy CubeSat, becses nevén a LUMELITE-4.

A „CA” variánsban induló PSLV magyar idő szerint 10:50-kor kezdte meg útját, mely a 757 kilogrammnyi rakományával hiba nélkül teljesítette az akkor még rá váró szakaszokat. Kezdésként természetesen az első fokozat leválására került sor, aminek szilárd hajtóanyagú rakétamotorja egészen 109 mp-ig gyorsította a hordozót. Ezt követően szinte azonnal beindult a második fokozat Vikas névre hallgató hajtóműve, mely 150 mp-ig működött, majd kezdetét vette a harmadik fokozat S-7 rakétamotorjának üzemelése is. Innentől már csak a negyedik fokozat maradt hátra, aminek folyékony hajtóanyagú PS-4 hajtóművét a küldetés 16. percében izzították be, és ami végső pályára segítette a misszió hasznos terheit. Először a TeLEOS-2, majd pedig a LUMELITE-4 szeparációja valósult meg, így a PSLV idei első megbízatása is sikeresen lezárult.

2023-ban a tervek szerint még 3 darab repülést láthatunk cikkünk főszereplőjétől, annyi különbséggel, hogy mindhárom küldetést az XL variánssal fogják végrehajtani, amely a PSLV a legerősebb változata.

Forrás: ISRO
TeLEOS-2 szeparáció. Forrás: ISRO
Dark mode powered by Night Eye