Földmegfigyelő műholddal indult az indiai PSLV

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Mint azt küldetésprofilunkban olvashattátok, a PSLV első útjára készült, melyet a mai napon teljesített is. A Satish Dhawan Űrközpont, 1. számú indítóállásáról startoló rakéta egy elsődleges, és egy másodlagos hasznos teherrel emelkedett el. Előbbi a TeLEOS-2 névre hallgató szingapúri földmegfigyelő műhold volt, utóbbi pedig egy CubeSat, becses nevén a LUMELITE-4.

A „CA” variánsban induló PSLV magyar idő szerint 10:50-kor kezdte meg útját, mely a 757 kilogrammnyi rakományával hiba nélkül teljesítette az akkor még rá váró szakaszokat. Kezdésként természetesen az első fokozat leválására került sor, aminek szilárd hajtóanyagú rakétamotorja egészen 109 mp-ig gyorsította a hordozót. Ezt követően szinte azonnal beindult a második fokozat Vikas névre hallgató hajtóműve, mely 150 mp-ig működött, majd kezdetét vette a harmadik fokozat S-7 rakétamotorjának üzemelése is. Innentől már csak a negyedik fokozat maradt hátra, aminek folyékony hajtóanyagú PS-4 hajtóművét a küldetés 16. percében izzították be, és ami végső pályára segítette a misszió hasznos terheit. Először a TeLEOS-2, majd pedig a LUMELITE-4 szeparációja valósult meg, így a PSLV idei első megbízatása is sikeresen lezárult.

2023-ban a tervek szerint még 3 darab repülést láthatunk cikkünk főszereplőjétől, annyi különbséggel, hogy mindhárom küldetést az XL variánssal fogják végrehajtani, amely a PSLV a legerősebb változata.

Forrás: ISRO
TeLEOS-2 szeparáció. Forrás: ISRO
Dark mode powered by Night Eye