Földünk az űrből: A Duna-delta

Kapcsolódó

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

A nap képe #1050 – Budapest a Sentinel-2 szemével

Az alábbi Sentinel-2 által készített hamis színes felvételen Budapest...

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

A Duna-delta Európa második legnagyobb deltatorkolata, ami mintegy 4300 négyzetkilométernyi területet foglal el. Cikkünk főszereplője számtalan tóból, csatornából és szigetből áll, és az azonos nevű, 2860 km hosszú folyó végén fekszik. A Duna a németországi Fekete-erdőben ered, és folyása során 10 országon halad keresztül: Németországon, Ausztrián, Szlovákián, Magyarországon, Horvátországon, Szerbián, Bulgárián, Románián, Moldávián és Ukrajnán, mielőtt a Fekete-tengerbe ömlene.

A deltáról továbbá érdemes megemlíteni, hogy gazdag madárvilágáról is ismert, hiszen számos tavában és mocsarában több mint 300 madárfaj, valamint 45 édesvízi halfaj él. Ezt azt vonja maga után, hogy a teljes területéből mintegy 2700 km² szigorúan védett.

Forrás: ESA

A Sentinel-2 földmegfigyelő műhold 2020 áprilisában készítette a fentebbi színhű képet, melyen a hatalmas nádasok az évnek ebben a szakában jellemző barna árnyalatban láthatóak. A Duna a kép bal szélén látható, majd mielőtt elérné a Fekete-tengert, különféle csatornákra és ágakra válik szét, melyek a nádasokon és a füves területeken folynak keresztül. A tengerben feltűnő kékeszöld színek valószínűleg a Duna által szállított üledéknek tulajdoníthatók.

A Duna-deltától délre fekszenek a Razim (Razelm) és a Sinoe lagúnák, amelyek az algák magas koncentrációjának köszönhetően smaragdzöld színben láthatók. A kép jobb felső részén a dél-ukrajnai Sasyk vagy más néven Kunduk lagúna található. A területet Ramsari vizes élőhelyként jelölték ki, mivel fontos a vonuló, és a költő vízimadarak számára.

Dark mode powered by Night Eye