Földünk az űrből: A Duna-delta

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

A Duna-delta Európa második legnagyobb deltatorkolata, ami mintegy 4300 négyzetkilométernyi területet foglal el. Cikkünk főszereplője számtalan tóból, csatornából és szigetből áll, és az azonos nevű, 2860 km hosszú folyó végén fekszik. A Duna a németországi Fekete-erdőben ered, és folyása során 10 országon halad keresztül: Németországon, Ausztrián, Szlovákián, Magyarországon, Horvátországon, Szerbián, Bulgárián, Románián, Moldávián és Ukrajnán, mielőtt a Fekete-tengerbe ömlene.

A deltáról továbbá érdemes megemlíteni, hogy gazdag madárvilágáról is ismert, hiszen számos tavában és mocsarában több mint 300 madárfaj, valamint 45 édesvízi halfaj él. Ezt azt vonja maga után, hogy a teljes területéből mintegy 2700 km² szigorúan védett.

Forrás: ESA

A Sentinel-2 földmegfigyelő műhold 2020 áprilisában készítette a fentebbi színhű képet, melyen a hatalmas nádasok az évnek ebben a szakában jellemző barna árnyalatban láthatóak. A Duna a kép bal szélén látható, majd mielőtt elérné a Fekete-tengert, különféle csatornákra és ágakra válik szét, melyek a nádasokon és a füves területeken folynak keresztül. A tengerben feltűnő kékeszöld színek valószínűleg a Duna által szállított üledéknek tulajdoníthatók.

A Duna-deltától délre fekszenek a Razim (Razelm) és a Sinoe lagúnák, amelyek az algák magas koncentrációjának köszönhetően smaragdzöld színben láthatók. A kép jobb felső részén a dél-ukrajnai Sasyk vagy más néven Kunduk lagúna található. A területet Ramsari vizes élőhelyként jelölték ki, mivel fontos a vonuló, és a költő vízimadarak számára.

Dark mode powered by Night Eye