Földünk az űrből: A Duna-delta

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A Duna-delta Európa második legnagyobb deltatorkolata, ami mintegy 4300 négyzetkilométernyi területet foglal el. Cikkünk főszereplője számtalan tóból, csatornából és szigetből áll, és az azonos nevű, 2860 km hosszú folyó végén fekszik. A Duna a németországi Fekete-erdőben ered, és folyása során 10 országon halad keresztül: Németországon, Ausztrián, Szlovákián, Magyarországon, Horvátországon, Szerbián, Bulgárián, Románián, Moldávián és Ukrajnán, mielőtt a Fekete-tengerbe ömlene.

A deltáról továbbá érdemes megemlíteni, hogy gazdag madárvilágáról is ismert, hiszen számos tavában és mocsarában több mint 300 madárfaj, valamint 45 édesvízi halfaj él. Ezt azt vonja maga után, hogy a teljes területéből mintegy 2700 km² szigorúan védett.

Forrás: ESA

A Sentinel-2 földmegfigyelő műhold 2020 áprilisában készítette a fentebbi színhű képet, melyen a hatalmas nádasok az évnek ebben a szakában jellemző barna árnyalatban láthatóak. A Duna a kép bal szélén látható, majd mielőtt elérné a Fekete-tengert, különféle csatornákra és ágakra válik szét, melyek a nádasokon és a füves területeken folynak keresztül. A tengerben feltűnő kékeszöld színek valószínűleg a Duna által szállított üledéknek tulajdoníthatók.

A Duna-deltától délre fekszenek a Razim (Razelm) és a Sinoe lagúnák, amelyek az algák magas koncentrációjának köszönhetően smaragdzöld színben láthatók. A kép jobb felső részén a dél-ukrajnai Sasyk vagy más néven Kunduk lagúna található. A területet Ramsari vizes élőhelyként jelölték ki, mivel fontos a vonuló, és a költő vízimadarak számára.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye