Földünk az űrből – A Guyana Űrközpont

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Az Európai Űrügynökség (ESA), illetve a Francia Űrügynökség (CNES) űrkikötője, a Guyana Űrközpont mindössze 500 km-re fekszik Földünk Egyenlítőjétől, nem messze Kourou városától, Francia Guyanában, Franciaország tengerentúli megyéjében, Dél-Amerikába északi részén. A felvételen, melyet az egyik Sentinel-2 műhold készített, a település a jobb alsó részen látható, a 144 km hosszúságú, Atlanti-óceánba ömlő Kourou folyó torkolata mellett. A térség gazdasága nagyrészt mezőgazdasági jellegű, ahol kávét, kakaót és trópusi gyümölcsöket termesztenek.

Az űrkikötő és az azt körülvevő dzsungel 690 négyzetkilométeren terül el, Kourou városától nyugatra. A helyszínt 1964-ben választotta ki Franciaország kormánya, kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt. Az Egyenlítőhöz közel fekvő indítóállásoknak ugyanis megvan az az előnyük, hogy mivel a Föld forgási sebessége az Egyenlítőnél a legnagyobb, így a keleti irányba induló rakéták nagyobb lendületet kapnak az ún. „csúzlihatásnak” köszönhetően.

A Guyana Űrközpont több rakétacsaládnak is otthont, pontosabban indítóállást ad, így például az ESA által fejlesztett Ariane és Vega rakétáknak, illetve a Roszkoszmosz Szojuz rakétáinak is.

A Guyana Űrközpont és Kourou városa. Kép forrása: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye