Földünk az űrből – A Guyana Űrközpont

Kapcsolódó

Gyorshír: Levált a Progressz MSz-23 a Nemzetközi Űrállomásról

A teherűrhajó május óta teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson. Magyar...

A nap képe #1301 – Enyergija-Buran évforduló

Az Enyergija-Buran indításának 35. évfordulója alkalmából egy emblémát helyeztek...

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

Az Európai Űrügynökség (ESA), illetve a Francia Űrügynökség (CNES) űrkikötője, a Guyana Űrközpont mindössze 500 km-re fekszik Földünk Egyenlítőjétől, nem messze Kourou városától, Francia Guyanában, Franciaország tengerentúli megyéjében, Dél-Amerikába északi részén. A felvételen, melyet az egyik Sentinel-2 műhold készített, a település a jobb alsó részen látható, a 144 km hosszúságú, Atlanti-óceánba ömlő Kourou folyó torkolata mellett. A térség gazdasága nagyrészt mezőgazdasági jellegű, ahol kávét, kakaót és trópusi gyümölcsöket termesztenek.

Az űrkikötő és az azt körülvevő dzsungel 690 négyzetkilométeren terül el, Kourou városától nyugatra. A helyszínt 1964-ben választotta ki Franciaország kormánya, kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt. Az Egyenlítőhöz közel fekvő indítóállásoknak ugyanis megvan az az előnyük, hogy mivel a Föld forgási sebessége az Egyenlítőnél a legnagyobb, így a keleti irányba induló rakéták nagyobb lendületet kapnak az ún. „csúzlihatásnak” köszönhetően.

A Guyana Űrközpont több rakétacsaládnak is otthont, pontosabban indítóállást ad, így például az ESA által fejlesztett Ariane és Vega rakétáknak, illetve a Roszkoszmosz Szojuz rakétáinak is.

A Guyana Űrközpont és Kourou városa. Kép forrása: ESA

Dark mode powered by Night Eye