Földünk az űrből: A hármas határ

Kapcsolódó

Kísérlet céljából fürjtojásokat küldenek az ISS-re

2023 decemberében japán fürjtojásokat küldenek a Nemzetközi Űrállomásra, hogy...

Még egy lépéssel közelebb a ULA a Vulcan első repüléséhez

Múlt éjjel hajtották végre az első hajtóműtesztet az újgenerációs...

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

Ezen a hamis színű képen a hármas határ, azaz Paraguay, Brazília és Argentína találkozásának területe látható. A Sentinel-2 által rögzített felvételek infravörös tartományban, és három különböző időpontban készültek; 2022 márciusában, júliusában és novemberében. Ezekből született meg az alábbi kompozit, melyhez egy-egy színt rendeltek. Ezt a technikát a felvételek közötti változások kiemelésére és a növényzet növekedésének nyomon követésére használják.

Forrás: ESA

A megművelt földek elsősorban világos színekkel tűnnek ki. A kék, a cián és a lila árnyalatai azt jelzik, hogy a harmadik kép készítésekor, tehát novemberben a növények dúsabbak voltak, mint az előző felvételeknél. Azok a területek, amik mindhárom időpontban változatlanok maradtak, mint például az erdők és a városi területek, szürke árnyalatokban jelennek meg. A vízfelületek, melyek a közeli infravörös fény nagy részét elnyelik pedig fekete színben láthatóak.

A kép felső részén az Itaipu-gát elágazása figyelhető meg, amit jellegzetes formája miatt könnyű észrevenni. A víztározó a Paraná folyón fekszik, és a Paraguay (nyugat) és Brazília (kelet) közötti határt keresztezi. Délebbre az Iguazú (Iguaçu) folyó, és a Paraná folyó találkozása fedezhető fel, ahol Paraguay, Brazília és Argentína határai találkoznak. A két vízfolyás kanyargós útja természetes határokat képez; Paraguay a Paraná folyótól nyugatra fekszik, míg az Iguazú folyó Brazíliát (északon) és Argentínát (délen) választja el egymástól.

Dark mode powered by Night Eye