Földünk az űrből – A Maharloo-tó

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

Az ESA Kopernikusz programjának egyik nagy felbontású Sentinel-2 földmegfigyelő műholdja készítette az alábbi felvételt a Maharloo-tóról (más néven a rózsaszín-tó), amely egy szezonális sós állóvíz Irán délnyugati részén.

A tó körülbelül 1400 m-es tengerszint feletti magasságban fekszik, és hozzávetőlegesen 27 km-re délkeletre található Shiraz városától. A sivatagi régióban az éves párolgás sokkal nagyobb, mint az éves csapadékmennyiség, ami azt jelenti, hogy a tó gyakran kiszárad. A magas párolgási arány miatt a tó medrében időszakosan megnövekedett sótartalom lehetővé tette bizonyos algák virágzását és egyéb organizmusok megtelepedését, melyek színei a rózsaszíntől a narancson át a vörösig terjednek.

A víz szintje nyáron csökken, télen pedig ismét emelkedik, így a tó színének erőssége az év különböző időszakaiban eltérő. Minél mélyebb a tó, annál sötétebb a víz színe. A 2019 júniusában készült képen a tó sötét narancssárga színben tündököl, ami azt jelenti, hogy a tó nagyon sekély, de még nem száradt ki teljesen.

A só a környező hegyekből származik, ezt a csapadék oldja ki és szállítja magával a tóba, ezeket a tó partján létesített (déli parton látható szabályos négyszög formák) sólepárló létesítmények segítségével nyerik ki.

A tó túlzott sótartalma megakadályozza a nagyobb élőlények, különösen a halak megtelepedését, azonban néhány madárfaj (például a flamingók) a nyári hónapokban a Maharloó-tóhoz vándorolnak. Shiraz, Irán negyedik legnépesebb városa a kép bal felső sarkában látható.

Shiraz városa (balra) és a Maharloo-tó (jobbra) az egyik Sentinel-2 műhold felvételén. Forrás: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye