Földünk az űrből – A Maharloo-tó

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Az ESA Kopernikusz programjának egyik nagy felbontású Sentinel-2 földmegfigyelő műholdja készítette az alábbi felvételt a Maharloo-tóról (más néven a rózsaszín-tó), amely egy szezonális sós állóvíz Irán délnyugati részén.

A tó körülbelül 1400 m-es tengerszint feletti magasságban fekszik, és hozzávetőlegesen 27 km-re délkeletre található Shiraz városától. A sivatagi régióban az éves párolgás sokkal nagyobb, mint az éves csapadékmennyiség, ami azt jelenti, hogy a tó gyakran kiszárad. A magas párolgási arány miatt a tó medrében időszakosan megnövekedett sótartalom lehetővé tette bizonyos algák virágzását és egyéb organizmusok megtelepedését, melyek színei a rózsaszíntől a narancson át a vörösig terjednek.

A víz szintje nyáron csökken, télen pedig ismét emelkedik, így a tó színének erőssége az év különböző időszakaiban eltérő. Minél mélyebb a tó, annál sötétebb a víz színe. A 2019 júniusában készült képen a tó sötét narancssárga színben tündököl, ami azt jelenti, hogy a tó nagyon sekély, de még nem száradt ki teljesen.

A só a környező hegyekből származik, ezt a csapadék oldja ki és szállítja magával a tóba, ezeket a tó partján létesített (déli parton látható szabályos négyszög formák) sólepárló létesítmények segítségével nyerik ki.

A tó túlzott sótartalma megakadályozza a nagyobb élőlények, különösen a halak megtelepedését, azonban néhány madárfaj (például a flamingók) a nyári hónapokban a Maharloó-tóhoz vándorolnak. Shiraz, Irán negyedik legnépesebb városa a kép bal felső sarkában látható.

Shiraz városa (balra) és a Maharloo-tó (jobbra) az egyik Sentinel-2 műhold felvételén. Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye