Földünk az űrből: A Maldív-szigetek

Kapcsolódó

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A nap képe #1308 – Hayley Arceneaux és a Föld

Hayley Arceneaux, az Inspiration4 küldetés orvosi tisztje, amint bolygónkat...

A Maldív-szigetek (vagy Maldív Köztársaság) mintegy 1200 korallszigetből áll, amelyek csoportjai atollokba tömörülnek, és 90 000 négyzetkilométernyi területen helyezkednek el. Az alábbi képen – melyet az Európai Űrügynökség (ESA) egyik Sentinel-2 földmegfigyelő műholdja késztett – számos ilyen kis sziget látható. A sekély, tiszta, korallzátonyokkal tarkított türkizkék színű víz élesen elkülönül az Indiai-óceán sötét, mélykék színétől.

Malé, a Maldív Köztársaság fővárosa az Észak-Male-atoll déli szélén fekszik (a képen nagyjából középen). Több mint 200 000 lakosával és mintegy nyolc négyzetkilométeres területével Malé az egyik legsűrűbben lakott város a világon. A település szinte az egész szigetet lefedi, amely elég kicsi ahhoz, hogy körülbelül egy óra alatt körbe lehessen járni. Malé kereskedelmi és turisztikai központ is egyben, hajózási útvonalon kapcsolódik Srí Lankához és Indiához.

A Maldív-szigeteken a világ összes országa közül a legalacsonyabb a domborzat. Területének több mint 80%-a kevesebb mint egy méterrel van az átlagos tengerszint felett, ami a szigetcsoportot különösen sebezhetővé teszi a tengerszint emelkedésével szemben.

A fenyegetésre válaszul a Maldív Köztársaság a szigetek ellenálló képességének fokozásán dolgozik. Így épült meg a Hulhumale mesterséges sziget, amely a képen Malé városától, és a Hulhulé repülőtéri szigettől északkeletre látható. A szigetet – mely 2 m-el emelkedik a tengervíz fölé – úgy építették, hogy a tengerfenékről homokot szivattyúztak egy víz alatti korallplatformra. Az így visszanyert földterület segíti a régió ipari és kereskedelmi fejlődését, és új lakóépületek építését is lehetővé tette.

A Maldív-szigetek. – Kép forrása: ESA

Dark mode powered by Night Eye