Földünk az űrből: A Maldív-szigetek

Kapcsolódó

A SpaceX újabb tudományos kísérleteket szállít az ISS-re

Június 3-án esedékes a következő, 28. CRS misszió, mely...

Tovább csúszik a Starliner emberes tesztrepülése

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról a tényről,...

Életre kelt a Dream Chaser, közelebb került első repüléséhez

A Sierra Space Dream Chaser űrrepülőgépe egy lépéssel közelebb...

A nap képe #1123 – Unity-25 tesztrepülés

A Virgin Galactic utolsó tesztrepülésén (Unity-25) készült felvétel, melyen...

SpaceX | CRS-28 küldetésprofil

Ismét egy Cargo Dragon fog feljuttatni utánpótlást, ellátmányt és...

A Maldív-szigetek (vagy Maldív Köztársaság) mintegy 1200 korallszigetből áll, amelyek csoportjai atollokba tömörülnek, és 90 000 négyzetkilométernyi területen helyezkednek el. Az alábbi képen – melyet az Európai Űrügynökség (ESA) egyik Sentinel-2 földmegfigyelő műholdja késztett – számos ilyen kis sziget látható. A sekély, tiszta, korallzátonyokkal tarkított türkizkék színű víz élesen elkülönül az Indiai-óceán sötét, mélykék színétől.

Malé, a Maldív Köztársaság fővárosa az Észak-Male-atoll déli szélén fekszik (a képen nagyjából középen). Több mint 200 000 lakosával és mintegy nyolc négyzetkilométeres területével Malé az egyik legsűrűbben lakott város a világon. A település szinte az egész szigetet lefedi, amely elég kicsi ahhoz, hogy körülbelül egy óra alatt körbe lehessen járni. Malé kereskedelmi és turisztikai központ is egyben, hajózási útvonalon kapcsolódik Srí Lankához és Indiához.

A Maldív-szigeteken a világ összes országa közül a legalacsonyabb a domborzat. Területének több mint 80%-a kevesebb mint egy méterrel van az átlagos tengerszint felett, ami a szigetcsoportot különösen sebezhetővé teszi a tengerszint emelkedésével szemben.

A fenyegetésre válaszul a Maldív Köztársaság a szigetek ellenálló képességének fokozásán dolgozik. Így épült meg a Hulhumale mesterséges sziget, amely a képen Malé városától, és a Hulhulé repülőtéri szigettől északkeletre látható. A szigetet – mely 2 m-el emelkedik a tengervíz fölé – úgy építették, hogy a tengerfenékről homokot szivattyúztak egy víz alatti korallplatformra. Az így visszanyert földterület segíti a régió ipari és kereskedelmi fejlődését, és új lakóépületek építését is lehetővé tette.

A Maldív-szigetek. – Kép forrása: ESA

Dark mode powered by Night Eye