Földünk az űrből: A Maldív-szigetek

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A Maldív-szigetek (vagy Maldív Köztársaság) mintegy 1200 korallszigetből áll, amelyek csoportjai atollokba tömörülnek, és 90 000 négyzetkilométernyi területen helyezkednek el. Az alábbi képen – melyet az Európai Űrügynökség (ESA) egyik Sentinel-2 földmegfigyelő műholdja késztett – számos ilyen kis sziget látható. A sekély, tiszta, korallzátonyokkal tarkított türkizkék színű víz élesen elkülönül az Indiai-óceán sötét, mélykék színétől.

Malé, a Maldív Köztársaság fővárosa az Észak-Male-atoll déli szélén fekszik (a képen nagyjából középen). Több mint 200 000 lakosával és mintegy nyolc négyzetkilométeres területével Malé az egyik legsűrűbben lakott város a világon. A település szinte az egész szigetet lefedi, amely elég kicsi ahhoz, hogy körülbelül egy óra alatt körbe lehessen járni. Malé kereskedelmi és turisztikai központ is egyben, hajózási útvonalon kapcsolódik Srí Lankához és Indiához.

A Maldív-szigeteken a világ összes országa közül a legalacsonyabb a domborzat. Területének több mint 80%-a kevesebb mint egy méterrel van az átlagos tengerszint felett, ami a szigetcsoportot különösen sebezhetővé teszi a tengerszint emelkedésével szemben.

A fenyegetésre válaszul a Maldív Köztársaság a szigetek ellenálló képességének fokozásán dolgozik. Így épült meg a Hulhumale mesterséges sziget, amely a képen Malé városától, és a Hulhulé repülőtéri szigettől északkeletre látható. A szigetet – mely 2 m-el emelkedik a tengervíz fölé – úgy építették, hogy a tengerfenékről homokot szivattyúztak egy víz alatti korallplatformra. Az így visszanyert földterület segíti a régió ipari és kereskedelmi fejlődését, és új lakóépületek építését is lehetővé tette.

A Maldív-szigetek. – Kép forrása: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye