Földünk az űrből: A Mississippi folyó

Kapcsolódó

A nap képe #1389 – Bahama-szigetek

A Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a Bahama-szigetekről.

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A Mississippi folyó, Észak-Amerika egyik leghosszabb folyója látható ezen a Kopernikusz-program Sentinel-1 missziója által rögzített, több időpontban készült radarképen.

A Mississippi folyó méretét, élőhelyi változatosságát és biológiai termelékenységét tekintve a világ egyik legnagyobb folyórendszere. A folyó 3766 km hosszan folyik az Itasca-tónál eredő forrásától az Egyesült Államok kontinentális részének közepén keresztül egészen a Mexikói-öbölig.

Forrás: ESA

A felvételen az a terület látható, ahol a Mississippi Louisiana és Mississippi államokat határolja. A kép a Sentinel-1 misszió három, 12 nap különbséggel készült radarfelvételét egyesíti, mellyel prezentálja a termés és a talajviszonyok időbeli változásait. A fotón látható élénkebb színek a felvételek közötti, talajjal kapcsolatos változásokból származnak. Ha már szó esett a világosabb árnyalatokról, nézzük mik a sötétebb foltok, vonalak. Azok különböző vízfelületek, köztük a Mississippi folyó, mely jobb oldalt látható, valamint a Catahoula-tó a felvétel bal szélén, a középponttól felfele. Fekete színük a radarjelek visszaverődéséből származik, amit a vízfelületek okoznak. Ha közelebbről megnézzük, láthatjuk a folyón közlekedő teherhajókat is; a 2022. április 7-i hajók piros, az április 19-i hajók zöld, a május 1-jei hajók pedig kék színnel jelennek meg.

A fehér területek a folyót körülvevő különböző növényzeteket jelzik, köztük a Kisatchie Nemzeti Erdőt (Kisatchie National Forest), amiről elmondható, hogy az egyetlen nemzeti erdő Louisiana államban. A Mississippi folyó medencéje ezenfelül sokféle mezőgazdasági tevékenységnek ad otthont. A képen látható téglalap alakú területek megművelt földek. A térség gazdasági termelésének jelentős részét a gyapot és a szója termesztése teszi ki.

Dark mode powered by Night Eye