Földünk az űrből: A Perzsa-öböl

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Az alábbi felvételt a Sentinel-2A földmegfigyelő műhold készítette 2015. szeptember 18-án, amelyen a Perzsa-öböl egy része, Bahrein, valamint Szaúd-Arábia keleti része látható.

A Bahreini Királyság (a kép jobb oldalán) a Perzsa-öböl délnyugati partján fekvő arab állam, amely négy nagyobb szigetből (Bahrein, Muharraq, Sitrah, Hawar) és mintegy 30 kisebb szigetből áll. A  szigetcsoport területe csak egy kicsivel nagyobb mint Budapest területe, összesen 778,3 km², és mintegy 1,5 millió embernek ad otthont. A sziget északkeleti részén fekszik Bahrein fővárosa, Manáma. Szürke színnel a sűrűn beépített városközpont és a környező agglomeráció látható. A fővárostól mintegy 7 km-re északkeletre fekvő kisebb szigeten helyezkedik el a Bahreini Nemzetközi Repülőtér.

A sziget jobb alsó csücskén jól látható egy mesterséges atoll, amely a Durrat Al Bahrain, Bahrein egyik legnagyobb mesterséges szigete. Hat patkó alakú atollból és öt hal alakú szigetből áll.

A kép közepén látható a King Fahd Causeway. amely 1981 és 1986 között épült. A 25 km hosszúságú út több hídból és útszakaszból áll, Szaúd-Arábiát és Bahreint kötik össze.

A kép bal oldalán a 2 149 690 km² kiterjedésű Szaúd-Arábiába egy kis szeglete látható, köztük a Rab-el-Háli sivatag egy része, amely 750 000 km²-es kiterjedésével a világ legnagyobb homoksivatagjai közé tartozik.

Az egész képen jól kivehető, az öböl kék színének feltűnő változatai. A világoskék szín a sekély, a sötétkék a mély vizeket jelképezik, korallzátonyok jelenlétével.

A Perzsa-öböl egy része a Sentinel-2A földmegfigyelő műhold felvételén. – Kép forrása: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye