Földünk az űrből: A Pó folyó

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

A képen a Pó folyó látható, amely 650 km hosszan folyik nyugatról keletre, Észak-Olaszországban, ezzel elnyerve az ország leghosszabb, egyben legjelentősebb folyója címet. A felvétel a japán ALOS műhold képeinek összeállításából született, melyeket 2009. szeptember 24-én, 2010. május 12-én és 2010. június 27-én készítettek.

A termékeny talajok miatt a Pó-síkság egyik fő területe a mezőgazdaság. A szántóföldek által uralt táj remekül felismerhető az alábbi felvételen. A gabonafélék, a rizs, és a különféle zöldségek gyakori termékek ezen a területen.

Ahogy a folyó közeledik az Adriai-tengerhez, széles deltát hoz létre több száz kis csatornával. A delta legfrissebb része a 17. század elején keletkezett, amikor Velence északról délre terelte a csatornát Porto Viro településnél. A képen ez a jobb felső sarokban, a fehér pontok halmazánál látható. Erre azért volt szükség, hogy megállítsák a folyó vándorlását a Velencei-lagúna felé.

A folyó egyik fő ága a „Po di Goro”, ami a kép közepén látható, és a jobb alsó sarok felé kígyózik. Ehhez a sarokhoz érve található egy világosabb színű rész, ami természetvédelmi terület.

Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye