Földünk az űrből: A sivatag megművelése

Kapcsolódó

A nap képe #1131 – CRS-28 Dragon

A CRS-28 misszió Cargo Dragonja megközelíti a Nemzetközi Űrállomást,...

A CRS-28 küldetés egy hekkelhető műholdat is szállított

A pár napja induló, és megérkező CRS-28 Cargo Dragon...

Ma délután kezdetét veszi az idei hetedik űrséta

Stephen Bowen és Woody Hoburg ma délután, magyar idő...

Rövid hir: Idén másodjára repült a kínai Kuajcsou-1A rakéta

A legutóbbi március 22-i indítása után újra egy Kuajcsou-1A...

A nap képe #1130 – Phoenix leszállóegység

A NASA Phoenix leszállóegységének ezen képe több mint 500...

A Sentinel-2 küldetés felvételén a tunéziai határtól mintegy 80 km-re nyugatra fekvő El Oued látható. A hamis színes képet közeli infravörös tartományban dolgozták fel, hogy a növényzet vörös színnel, az öntözött növényzet élénkvörössel, az öntözetlen területek pedig sötétebb vörös árnyalatokkal jelenjenek meg.

Forrás: ESA

A felvétel közepén sötét, hosszúkás területként látható El Oued városa, mely egy oázis körül fekszik a Szahara északi részén. A képen látható mezőgazdasági területek többsége kör alakú, ami azt jelzi, hogy központi öntözőrendszereket használnak. A berendezéseket egy-egy fúrt kút látja el vízzel, melyek a körülbelül 100 méter átmérőjű, kör alakú területek közepén helyezkednek el. A fő termények közé tartozik a burgonya, a hagyma és a paradicsom.

A datolyapálmák szintén nagyon fontosak a helyi gazdaság számára. Ezeket jellemzően hagyományos módszerekkel termesztik a homokban lévő szabálytalan, tölcsér alakú mezőkben. Nem igényelnek gyakori öntözést, és a képen mindenütt sötét színekben láthatók.

Dark mode powered by Night Eye