Földünk az űrből: A Skandináv-félsziget

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A Sentinel-3 földmegfigyelő műhold 2022. március 20-án készítette az alábbi felvételt a Skandináv-félszigetről, amely Svédországot, Norvégiát, és Finnország északi részét foglalja magában. Körülbelül 1850 km hosszú, és 720 000 km²-es területével Európa legnagyobb félszigete. Északon a Barents-tenger, nyugaton a Norvég-tenger, keleten pedig a Botteni-öböl és a Balti-tenger határolja.

A félsziget bal oldala mentén Norvégia partjait szegélyező csipkézett fjordok láthatóak, melyek közül sokat az utolsó jégkorszak alatt kialakult vastag gleccserek vájtak ki. Norvégia partjainál található a legnagyobb és legmélyebb fjord, a Sogne-fjord, amely az ország délnyugati részén található, és 1308 m mély. A félsziget nyugati részén húzódik a Skandináv-hegység is, legmagasabb pontja a norvégiai Galdhøpiggen (2469 m). Itt található az európai kontinens legnagyobb gleccsere, a Jostedalsbreen.

Svédország domborzata főként sík, dombos alföldekből áll, amelyeket tavak tarkítanak. Az ország legnagyobb tavai a Vänern-tó és a Vättern-tó jól láthatóak a félsziget déli részén, amelyek a téli hónapokban sem fagynak be teljesen. A félszigettől északkeletre fekszik Finnország, ahol több mint 55 000 tó található, többségüket szintén a gleccserek hozták létre.

A képen Dánia, Lettország és Litvánia is megfigyelhető.

A Skandináv-félsziget. – Kép forrása: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye