Földünk az űrből: A Skandináv-félsziget

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

A Sentinel-3 földmegfigyelő műhold 2022. március 20-án készítette az alábbi felvételt a Skandináv-félszigetről, amely Svédországot, Norvégiát, és Finnország északi részét foglalja magában. Körülbelül 1850 km hosszú, és 720 000 km²-es területével Európa legnagyobb félszigete. Északon a Barents-tenger, nyugaton a Norvég-tenger, keleten pedig a Botteni-öböl és a Balti-tenger határolja.

A félsziget bal oldala mentén Norvégia partjait szegélyező csipkézett fjordok láthatóak, melyek közül sokat az utolsó jégkorszak alatt kialakult vastag gleccserek vájtak ki. Norvégia partjainál található a legnagyobb és legmélyebb fjord, a Sogne-fjord, amely az ország délnyugati részén található, és 1308 m mély. A félsziget nyugati részén húzódik a Skandináv-hegység is, legmagasabb pontja a norvégiai Galdhøpiggen (2469 m). Itt található az európai kontinens legnagyobb gleccsere, a Jostedalsbreen.

Svédország domborzata főként sík, dombos alföldekből áll, amelyeket tavak tarkítanak. Az ország legnagyobb tavai a Vänern-tó és a Vättern-tó jól láthatóak a félsziget déli részén, amelyek a téli hónapokban sem fagynak be teljesen. A félszigettől északkeletre fekszik Finnország, ahol több mint 55 000 tó található, többségüket szintén a gleccserek hozták létre.

A képen Dánia, Lettország és Litvánia is megfigyelhető.

A Skandináv-félsziget. – Kép forrása: ESA

Dark mode powered by Night Eye